Svet

U Španiji skup podrške Palestincima

Autor: AP

Izvor: Beta

U Španiji skup podrške Palestincima

Izvor: Foto: Beta /AP

Oko 2.500 ljudi okupilo se danas u centru Madrida u znak podrške Palestincima, usred sukoba izmedju palestinskog pokreta Hamas i izraelskih snaga bezbednosti, saopštila je španska policija i dodala da je skup mirno protekao.

Demonstranti, medju kojima je bilo veliki broj žena, nosili su plakate sa natpisima "Ćutanje jednih predstavlja patnju drugih" i "Jerusalim, večna prestonica Palestine".

Okupljeni su uzvikivali - "To nije rat, to je genocid", a mnogi su nosili palestinske zastave.

Prema poslednjem bilansu palestinskih vlasti, u sukobima je stradalo 139 ljudi, od kojih 39 dece, dok je 1.000 povredjeno u izraelskom bombardovanju Gaze od početka nedelje.

Prema Izraelu je ispaljeno više od 2.300 raketa, a u tim napadima je poginulo deset osoba, od kojih jedno dete i jedan vojnik, dok je povredjeno više od 560 ljudi.

 

Propalestinski protesti širom Francuske, u Parizu povećane tenzije

Skupovi podrške Palestincima u pojasu Gaze održavaju se danas širom Francuske, a najveća pažnja usmerena je na Pariz gde su vlasti zabranile protest.

U Parizu su razmeštene brojne snage policije za razbijanje demonstracija pošto su organizatori rekli da će prekršiti zabranu održavanja protesta.

Policija je naredila zatvaranje prodavnica u radničkom naselju na severu Pariza, odakle je šetnja trebalo da počne, nakon što je sud potvrdio da ona ne sme da bude održana.

Kao razlog za zabranu današnje protestne šetnje, sud je naveo nerede i sukobe s policijom na zabranjenom propalestinskom protestu 2014. godine, zbog tadašnje ofanzive Izraela u pojasu Gaze.

58596a8b74151cf89aa6b4a539388be1
Foto: Beta /AP

Organizatori današnjeg skupa u Parizu naveli su da nameravaju da osude "najnovije agresije Izraela" i da obeleže godišnjicu proterivanja stotina hiljada Palestinaca sa teritorije današnjeg Izraela nakon što je ta zemlja proglasila nezavisnost 1948. godine.

"Stop aneksiji. Palestina će pobediti", piše na jednom od transparenata.

Policija je navela da će koristiti vodene topove protiv demonstranata koji prekrše zabranu današnjeg skupa.

Protesti su odobreni u brojnim francuskim gradovima, medju kojima su Lil i Marsej.

Francuske vlasti strahuju da bi dalja eskalacija sukoba Izraela i palestinskog ekstremističkog Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, mogla da dovede do nasilnih protesta u Francuskoj.