Odlazak legende: Preminuo Đorđe Marjanović, jedna od najvećih jugoslovenskih zvezda

Nacionalne vesti - Subota 15.05.2021 - 18:32

Đorđe Marjanović, legendarni pevač, preminuo je u subotu od posledica korona virusa.

Velika zvezda i u Sovjetskom savezu FOTO: Screenshot Velika zvezda i u Sovjetskom savezu FOTO: Screenshot
Čuveni muzičar bio je priključen na respirator i lekari su se borili za njegov život prethodnih dana.
 
Đorđe Marjanović je inače najveća nekadašnja jugolosvenska i srpska muzička zvezda čija karijera traje više od pola veka.
 
Prvi je pevač koji je imao zvanične klubove obožavalaca u tadašnjoj Jugoslaviji a ogromna je zvezda bio i u bivšem Sovjetskom Savezu.
 
"Devojko mala", "Romana", "Lazarela", "Zvižduk u osam", pesme su po kojima ćemo pamtiti veliku pevačku zvezdu.
 
Marjanovićeve numere "Nikad nije kasno", "Natali", "Beograde", ali i mnoge druge zauvek će ostati kao amanet koji je ovaj veliki umetnik ostavio svom narodu koji ga je obožavao i pre svega, poštovao.
 
Svoju karijeru započeo je 1958. godine možda jednom od pesama koje su i dan-danas najpopularnije i među mlađom publikom - numerom "Zvižduk u osam". Njegovo pojavljivanje na televiziji za tili čas "bacilo" je publiku u delirijum.
 
Prve LP gramofonske ploče Đorđa Marjanovića (produkcija PGP RTB) su bile "Muzika za igru" i "Mustafa". Omote za njih oblikovao je istaknuti srpski dizajner LJubomir Pavićević Fis.
 
Bio je prvi muzičar koji pred mikrofonom nije stajao mirno, već je šetao, skakao, padao na kolena, skidao sako i bacao ga u publiku, plakao...
 
- Mnogi su me bezuspešno kopirali, pa su čak pojedinci koje ne želim da prozivam, na sceni pravili od toga vrhunski kičeraj. Ipak, najdraže mi je priznanje vrhunskog pevaca Zdravka Čolića koji je otvoreno rekao da je preslikao moju scenografiju i koreografiju. Pošteno, nema šta!
 
Oprostio se od publike 31. maja 2004. koncertom u centru Sava.
 

OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: