Veliki planovi Bajonteka sa zarađenim milijardama

Bajontek se svojim cepivom protiv korone uzdigao u sam svetski farmaceutski vrh - i naučno i finansijski.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Subota, 15.05.2021.

17:00

Veliki planovi Bajonteka sa zarađenim milijardama
Foto: Shutterstock/Marcus Krauss

Ali već razmišlja i o vremenu posle ove pandemije i sprema ogromnu investiciju u Singapuru.

U prvom kvartalu prošle godine Bajontek je još beležio gubitak od pedesetak miliona evra, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se debelo isplatili. Trenutno radi na povećanju proizvodnje. Bajontek iz Majnca je povećao svoj promet u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti preiod 2020. - za preko 70 puta na oko 2 milijarde evra. I zarada se utrostručila - na oko 1,1 milijardu evra.

U prvom redu je to zasluga cepiva: "Izuzetno sa srećan zbog jedinstvenosti našeg tima i saradnje s našim partnerom Fajzerom. Do danas smo isporučili preko 450 miliona doza u 91 zemlju sveta", izjavio je ovog ponedeljka jedan od osnivača Bajonteka, Ugur Šahin.

Bajontek je spreman da preuzme ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i posle pandemije korone. Specijalnost će im i dalje biti cepiva protiv zaraznih bolesti - genetski modifikovanim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

Planovi i za nakon korone

Kad je reč o cepivu, Bajontek planira sedište za jugoistočnu Aziju u Singapuru, gde je planiran pogon u kojem će se moći da proizvede i do milijardu doza cepiva godišnje. U Bajonteku ne žele konkretno da govore o visini ulaganja, ali u svakom slučaju se radi o „više stotina miliona američkih dolara". Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam učestvuje u investiciji, a tamošnji pogon bi trebalo da počne s radom već 2023.

Bajontek je još prošle godine osnovao sedište i u Kejmbruždu u američkoj saveznoj državi Masačusets. A dogovorena je saradnja s kineskim farmaceutskim koncernom Fosun koji je takođe nedavno najavio gradnju novog proizvodnog pogona kapaciteta od oko milijardu doza cepiva godišnje. Bajontek-Fosunva protiv vakcine korone trebalo bi da dobije odobrenje u Kini ovog leta.

Cepiva će već ubrzo biti dovoljno za sve

Najveći kupac Bajonteka je još uvek EU koja je nedavno značajno povećala svoju narudžbinu. Kako izgleda, u EU će već u najskorije doba biti dovoljno doza cepiva, ali u siromašnijim zemljama je stanje mnogo lošije.

Nakon što je to već nekoliko puta bila tema i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, nedavno je i američki predsednik Bajden dopustio mogućnost suspenzije patenta na cepivo protiv korone kako bi ga mogli proizvoditi i u siromašnijim zemljama. Ugur Šahin smatra da teime time ne bi mnogo pomoglo u suzbijanju pandemije, jer čak i kad bi se suspendovao patent, trebat najmanje godinu dana dok bi bilo gde napravio pogon koji bi bio u stanju da proizvodi takve složene preparate.

I drugi stručnjaci koji prate rad farmaceutskog sektora ne misle da će to biti nužno: ne samo Bajontek nego i drugi proizvođači cepiva već rade na proširenju kapaciteta i u veoma dogledno doba će biti dovoljno preparata za sve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: