U Francuskoj više od 50 privedenih sa skupova podrške Palestincima 1Foto: Beta/AP

Francuska policija privela je danas više od 50 osoba na protestima održanim širom zemlje u znak podrške Palestincima, preneli su francuski mediji.

List Parizijen (Le Parisien) preneo je da se širom Francuske okupilo oko 22.000 ljudi i dodao da je privedena 51 osoba, od kojih 44 u Parizu, gde je skup bio zabranjen.

Tamošnji mediji javili su da su protesti, osim u Parizu gde je bilo sitnih incidenata, protekli mirno.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) izjavio je da je u Parizu bilo raspoređeno 4.200 policaja.

Skupovi su održani u Marseju gde se okupilo 1.500 ljudi, u Strazburu gde je bilo oko 4.000, kao i u Monpeljeu, Lionu, Bordou, Nantu i Renu.

Skupovi podrške Palestincima u pojasu Gaze održavaju se danas širom Francuske, a najveća pažnja usmerena je na Pariz gde su vlasti zabranile protest.

Policija je naredila zatvaranje prodavnica u radničkom naselju na severu Pariza, odakle je šetnja trebalo da počne, nakon što je sud potvrdio da ona ne sme da bude održana.

Kao razlog za zabranu današnje protestne šetnje, sud je naveo nerede i sukobe s policijom na zabranjenom propalestinskom protestu 2014. godine, zbog tadašnje ofanzive Izraela u pojasu Gaze.

Organizatori današnjeg skupa u Parizu naveli su da nameravaju da osude „najnovije agresije Izraela“ i da obeleže godišnjicu proterivanja stotina hiljada Palestinaca sa teritorije današnjeg Izraela nakon što je ta zemlja proglasila nezavisnost 1948. godine.

„Stop aneksiji. Palestina će pobediti“, piše na jednom od transparenata.

Policija je navela da će koristiti vodene topove protiv demonstranata koji prekrše zabranu današnjeg skupa.

Protesti su odobreni u brojnim francuskim gradovima, među kojima su Lil i Marsej.

Francuske vlasti strahuju da bi dalja eskalacija sukoba Izraela i palestinskog ekstremističkog Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, mogla da dovede do nasilnih protesta u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari