"Vreme je da se vratimo jedni drugima"; B92.net sa klinikom "Dr Laza Lazarević" na Međunarodni dan porodice

Povodom Međunarodnog dana porodice, Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" je na beogradskom Trgu Republike organizovala pružanje podrške našim sugrađanima kroz razne testove na depresiju, anksioznost i demenciju. Takođe, tim stručnjaka iz ove ustanove je i davao savete svakome ko je imao pitanje iz oblasti mentalnog zdravlja, jer je pandemija u poslednjih godinu dana uticala na sve nas, a pogotovo na adolescente.

Izvor: B92

Subota, 15.05.2021.

12:56

Foto: B92.net/J.J

Takođe, klinika uz podršku Ministarstva zdravlja, a u sklopu projekta #kakosi koji realizuje sa portalom B92.net, promoviše novi broj 0800-309-309, opcija 3 za pomoć adolescentima, koji će biti potpuno besplatan i dostupan 24 časa, 7 dana u nedelji.

Ovaj besplatni servis koji je počeo sa radom 16. marta prošle godine, sada prerasta u servis za zaštitu mentalnog zdravlja.

Na servisu postoji nekoliko opcija - prva za prevenciju suicida, druga za psihosocijalnu podršku tokom pandemije kovid-19 i, na trećem mestu, najnovija opcija #kakosi kao pomoć adolescentima, njihovim prijateljima i svima onima koji žive sa mladim ljudima kojima treba savet, pomoć u krizi ili nešto više.

Povodom Međunarodnog dana porodice, čija je tema "Porodica i nove tehnologije", v.d. direktorka klinike "Dr Laza Lazarević", dr Ivana Stašević Karličić je u razgovoru za B92.net, kazala da je zdravstveno prosvećivanje veoma važno, kao i edukacija, izgrađivanje i učvršćivanje zdravih stilova života u samoj porodici koja je najveći kapital jedne nacije.

"Na Trgu Republike danas govorimo o tome koliko je važno počev od porodice komunicirati otvoreno, zdravo, rešavati probleme dok su još na početku sa posebnim osvrtom na najosetljiviu starosnu grupu, a to su upravo adolescenti, kojI se nalaze u osetljivom periodu odrastanja, jer svaki stres iz spoljašnje sredine može kod njih da izazove burne reakcije ili da se završi na loš način", objašnjava dr Ivana Stašević Karličić.

"Slušajmo jedni druge"

Foto: B92.net/J.J
Ona dodaje da će građanstvo pokušati da edukuju o tome koliko je važno da slušamo jedni druge, ali i da imamo više tolerancije prema ljudima iz svog okruženja.

"Želimo da kažemo da svaka izmena u ponašanju i doživljaja sveta u osećanjima jeste povod za dobar razgovor i obraćanje najbližima, ali i za razgovor sa stručnjacima. Ovo je još jedan pokušaj da radimo na prevenciji jedne od najosetljivijih grupa koje su u najvećem riziku za mentalne smetnje i najteže komplikacije", navodi.

"Da biste bili zdravi morate čuvati i izgrađivati zdrave stilove života, a jedan od osnovnih stilova zdravog života je pored pravilne ishrane, higijene spavanja i fizičke aktivnosti, zapravo u učenju otvorene, zdrave komunikacije, kao i u nošenju sa svakodnevnim stresom", dodaje.

"Ukoliko ne umete da rešite probleme koji vas muče u vezi sa ovom problematikom u tome će svakako pomoći zdravstveni sistem Srbije, kao i brojne zdravstvene ustanove koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja," zaključuje Stašević Karličić.

"Mentalno zdravlje je važna tema"

Foto: B92.net/J.J
Takođe, glavni i odgovorni urednik portala B92.net Miloš Vlahović je kazao da su projekat #kakosi i telefonski servis za pomoć značajni iz više razloga, budući da je mentalno zdravlje jedna od tema koja zaslužuje posebnu pažnju, pogotovo u vreme pandemije.

"Sa psihijatrijskom klinikom "Dr Laza Lazarević" sarađujemo na projektu #kakosi i u okviru tog projekta promovišemo broj 0800-309-309 i posebno opciju broj tri.Ovaj broj je namenjen za ljude koji imaju problema sa mentalnim zdravljem, i kojima je ovaj pandemijski period otežao život", kaže Vlahović.

"Svetski dan porodice je dobra prilika da se okupimo i ispromovišemo ovu akciju, kao i temu mentalnog zdravlja, jer smatramo da o toj temi treba da se razgovara i ne sme biti stigmatizacije, a ova tema zaista zavređuje našu pažnju", dodaje.

Vlahović napominje da se već nekoliko meseci, od kako je i lansiran projekat #kakosi, ljudi masovno javljaju, postavljaju pitanja i traže odgovore.

Ceo razgovor pogledajte opširnije u video-prilogu.

Sugrađani kažu: Odličan iskorak

Foto: b92/J.J.
Između ostalog, razgovarali smo i sa našim sugrađanima, koji su nam rekli da je ovakav događaj veoma značajan i da bi što više trebalo da pričamo o mentalnom zdravlju, jer kako kažu, to im je veoma nedostajalo.

"Kada sam došla do pulta na osnovu razgovora sa stručnjacima i informativnih pamfleta, primetila sam da su napravili odličan iskorak ka građanstvu kako bi nam se približili i mogu reći da me je to oduševilo, jer je ova tema veoma relevantna, budući da jako dugo živimo u izmenjenim okolnostima, tako da podržavam ovakve inicijative", kaže sugrađanka Ana Marinkov za B92.net.
Foto: B92/J.J.
"U današnje vreme je komunikacija nešto što je najskuplje, jer smo učaureni u svemu ovome i podlegli smo pod pritiskom koji nam je doneo virus, tako da je ova akcija na mestu i nadam se da će ih biti više. Konačno, vreme je da bacimo "čaure" i da se vratimo jedni drugima", ističe sugrađanin Ranko Kneževć u razgovoru za naš portal.
Foto: b92/J.J.
"Nije da se ne družimo sada, ali najgore mi je bilo za vreme vanrednog stanja, to je bilo najcrnje i tada sam samo učio. Kada se završilo vanredno stanje, počeo sam da se viđam sa svojim najbližim prijateljima, dakle, da šetamo, putujemo van Beograda, da se družimo, jer nam je to veoma nedostajalo", kaže Aleksa za B92.net.
B92/J.J.
B92/J.J.

Treba vam pomoć? 0800-309-309 opcija 3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: