');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

ČUVAR STARIH SRPSKIH KUĆA Samouki slikar sa juga proda sve što naslika, ko god uđe u njegov atelje odmah se ORASPOLOŽI

Palete jarkih i toplih boja na slikama Radoslava Jovića, poznatijeg po nadimku Ujkin Radanski, promene raspoloženje u momentu kada se prekorači prag ateljea u centru Leskovca.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Radoslav Ujkin Radanski Foto: Jugmedia/Milica Ivanović / Ustupljene fotografije
Radoslav Ujkin Radanski

Motivi starih srpskih kuća, pre svega onih ispod Radan planine, i motivi cveća dominantni su na više od pedeset slika, spremnih za niške galerije, koje već 15 godina otkupe sve što ovaj samouki umetnik naslika.

Zatekli smo ga kako brzim potezima četkice završava koloritnu sliku jorgovana, prepunu slojevima boja i paste.

- Ako nema tih slojeva na kojima ne štedim, nema ni kolorita - kaže ne odvajajući se od štafelaja.

Učestvovao je na više od 150 zajedničkih izložbi i imao dvadesetak samostalnih, čak i u Fransuskoj, a skoro da nema kolonije na kojoj nije slikao ili je organizovao
Foto: Jugmedia/Milica Ivanović / Ustupljene fotografije
Učestvovao je na više od 150 zajedničkih izložbi i imao dvadesetak samostalnih, čak i u Fransuskoj, a skoro da nema kolonije na kojoj nije slikao ili je organizovao

Radoslav Ujkin Radanski Jović rodio se u Borincu, detnjstvo preveo u Obraždi, selima u opštini Bojnik, delom se školovao u Bojniku. Posle diplomiranja na Ekonomskom fakultetu radio je do penzije u Garnizonu Vojske Srbije u Leskovcu, ali svoj rodni kraj nikada nije zaboravio.

Naprotiv, pored ateljea u Leskovcu ima još lepši u svojoj kući u Obraždu, prelepom selu na obroncima Radana, gde živi od proleća do kasne jeseni.

- Skoro sav svoj slikarski opus posvetio sam Radanu i podradanskim selima jer su nepresušna inspiracija. Pored toga što sam opčinjen tom starom seoskom arhitekturom, želim da mladim generacijama preko mojih slika dočaram u kakvim smo kućama živeli, a i ja sam u jednoj takvoj živeo, da osete dah jednog prohujalog vremena. A onih starih i lepih kuća sa svodovima ostalo je malo u podradanskom kraju i sve se urušavaju - priča ovaj talentovani slikar za juGmediju.

Pročitajte još

Inače, slika od svoje pete godine. Talenat nasleđen od dede i ujaka usavršavao je u Bojniku sa nastavnicima likovnog, a slike koje danas nastaju rezultat su dugogodišnjeg upornog rada i stečenog iskustva.

Jedan je od retkih slikara s juga Srbije koji proda sve što naslika. Njegov slikarski pravac je - ekpresionizam.

- Slikam brzo, u jednom dahu. Pre nego pripremim štafelaj ja znam kakva će kompozicija slike biti. Od prvog poteza do gotove slike ne prođe više od šest sati - objašnjava nam on.

Nije, skroman je, sve što naslika umetnost, a na našu konstataciju da ga galeristi ipak smatraju umetnikom, odgovara da je dobro ako je tako.

Skoro sav svoj slikarski opus posvetio sam Radanu i podradanskim selima jer su nepresušna inspiracija
Foto: Jugmedia/Milica Ivanović / Ustupljene fotografije
Skoro sav svoj slikarski opus posvetio sam Radanu i podradanskim selima jer su nepresušna inspiracija

Učestvovao je na više od 150 zajedničkih izložbi i imao dvadesetak samostalnih, čak i u Fransuskoj, a skoro da nema kolonije na kojoj nije slikao ili je organizovao.

- Sada se kolonije ne održavaju zbog korone, slikari su se povukli u svoja ateljea, što je žalosno. Ipak, ja neću odustati od one na Radan planini koja će se po deseti put održati krajem maja ove godine - kategoričan je on.

U svetu slikarstva prepoznat je po starim kućama.

- Povezuju me s Radanom i s opštinom Bojnik, na šta sam ponosan jer kroz svoj rad, bar smatram, pokušavam da promovišem kulturno nasleđe Bojnika i njegovih sela - zaključuje Ujkin Radanski.

Radoslav Ujkin Radanski Jović je predsednik multimedijalnog Udruženja umetnika „Artel“ iz Leskovca.