Novak Đoković slavi pobedu (@Reuters)
Novak Đoković slavi pobedu (@Reuters)

Kako je uspeo? Pa to je Novak

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.05.21. | 13:22

Đoković posle velike drame ide u polufinale Rima

Kakav tenis - strašan tenis! Spektakularno četvrtfinale Rima posle dvodnevne nadljudske borbe pripalo je Novaku Đokoviću. Srpski as slavio je protiv petog igrača sveta Stefanosa Cicipasa rezultatom 2:1, po setovima 4:6, 7:5, 7:5 u meču koji je počeo juče, a završio se danas nakon više od tri sata "granatiranja" s jedne i druge strane.

Kiša je juče poterala igrače sa terena u veoma nezgodnom trenutku po Đokovića. Imao je Grk vođstvo u setovima i brejk prednosti u drugom, ali onda je svetski broj jedan izvukao "iz rukava" onaj svoj čuveni adut - epsku mentalnu snagu i po ko zna koji put potvrdio da ga baš taj segment čini jednim od najvećih sportista u istoriji.

Izabrane vesti

Zaostajao je Đoković i danas, vraćao se više puta, Cicipas je čak servirao za meč, međutim kada je prekoputa vas takav as, dok ga ne vidite na kolenima niste pobedili. A taj na kolena ne pada. Tri puta je ustao iz nokdauna, izvukao nekakvu čudesnu snagu kad je bilo najvažnije i ostao u igri za plasman u svoje 11. rimsko finale, odnosno za šesti trofej u Večnom gradu.

Cicipas očigledno najmanje odgovara Novaku od svih maldih lavova koji stupaju sve značajnije na svetsku scenu. Grk pored toga ima i najviše samopuzdanja kada je napsram svetskog broja jedan, koji pritom nije u najboljoj formi. Štaviše, po onome što pokazuje na poslednjim turnirima igranim na šljaci daleko je od iste, međutim danas ga je Stefanos izazvao kao retko ko, bacio mu rukavicu pravo u lice i odgovor je morao da bude adekvatan.

Otuda smo imali priliku da gledamo zaista fantastičan tenis, posebno u trećem setu.

Dva su ključna gema bila danas. Prvi u drugom setu, kada je posle velike borbe Novak konačno uspeo da vrati brejk, izjednači na 4:4 i digne se iz pepela; i drugi u desetom gemu trećeg seta. Imao je Cicipas sve us svojim rukama, servis za veliku pobedu (vodio 5:4), jednu od najvećih u karijeri, da bi Đoković još jednom čudesno vaskrsao. Ekspresno uzvratio brejk i tako samleo poslednje samopouzdanje rivala.

Stefanos je tada shvatio da više nema šta da traži na terenu. Sve je teže disao, a Novak kao da se hranio njegovom nemoći. Poslednji atom snage Grk je istrošio u 11. gemu. Uspeo je da dođe do brejk šanse, nije je iskoristio i to je bio kraj.

A koliko se samo puta srpski as našao pred ponorom... I kakva je to spektakularna snaga potrebna da bi on bio slomljen. Samo u prvom i trećem setu susreo se sa po dva brejka. Pa onda onaj prvi sledeći gem u drugom setu, nakon što je izjednačio na 4:4... Uhvatio ga je Cicipas emotivno iscrpljenog, poveo 40:15, ali je Novak uspeo da spase tri brejk lopte i povede sa 5:4. Možda je baš u tom momentu Grk bio najbliži pobedi...

Cicipasu sve čestitke, isprsio se muški i ključno dorineo ovoj drami, svakako jednom od najboljih duela sezone. Đokoviću? Naklon po ko zna koji put.

Podsetimo, Novaka još večeras očekuje polufinale. Rival će mu biti Lorenco Sonego koji je takođe danas bio bolji od Andreja Rubljova - 3:6, 6:4, 6:3.


tagovi

atp rimNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara