Izrael nastavio bombardovanje položaja Hamasa, civili ginu na obe strane

Nastavljeni su sukobi između Izraelaca i Palestinaca. Raketiranje Izraela se nastavlja, a izraelske kopnene snage pridružile su se avijaciji u uništavanju strateških ciljeva Hamasa.
Izrael nastavio bombardovanje položaja Hamasa, civili ginu na obe strane
Foto: FoNet/AP
Pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem raketa na Izrael.
 
Sirene za uzbunu su se oglasile u nekoliko gradova. 
 
Palestinske vlasti potvrdile su da je najmanje 12 osoba poginulo danas u jednom od nekoliko vazdušnih udara na sever Pojasa Gaze, među njima poginula je jedan žena sa troje dece, kao i da su izraelski avioni uništili jednu džamiju.
 
Izrael je potvrdio da su njegovi avioni jutros nastavili vazdušne udare na vojne ciljeve Hamasa u Gazi, a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem raketa na Izrael, broj žrtava sukoba svakog dana raste, ali i pritisak međunarodne zajednice da se oni okonačaju, prenosi Rojters.
 
Sirene su se danas oglasile i u više gradova na jugu Izraela upozoravajući na raketni napad iz Gaze, a u Beršebi i Ašdodu pogođeno je nekolko zgrada a izveštaja o žrtvama nije bilo. Hamas je preuzeo odgovornost za lansiranje ovih raketa. Jedanaest Palestinaca je izgubilo život u okupiranoj Zapadnoj obali u sukobima sa izraelskom policijom. 
 
Broj žrtava se svakog dana povećava. Od ponedeljka u Gazi su ubijene najmanje 132 osobe, među kojima 32 dece i 21 žena, a 950 osoba je ranjeno, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici.  
 
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na trenutni prekid neprijateljstava u Izraelu i Pojasu Gaze.  Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da su čelnici Hamasa pomisli da mogu da pobegnu, ističući da ih vojska te zemlje može "sustići bilo gde".
 
Američka administracija predsednika Džozefa Bajdena obavestila je Kongres ove nedelje da će poslati finansijsku pomoć od 10 miliona dolara Palestincima sa ciljem promovisanja mira sa Izraelom iako besne sukobi između dve strane. Pomoć će biti upućena palestinskim grupama na Zapadnoj obali i u Gazi kako bi se pomogli projekti saradnje i pomirenja sa Izraelcima, prenosi AP.
 
Stejt department je saopštio da je ova suma deo mnogo većeg iznosa od 100 miliona dolara koju je američka administracija odobrila za Palestince početkom godine, poništivši tako skoro potpuno ukidanje podrške tokom mandata Donalda Trampa, navodi Asošieted pres. Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas pozvao je juče Sjedinjene Američke Države da intervenišu i zaustave, kako navodi, izraelsku agresiju na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, saopšteno je iz njegove kancelarije.  
 
Razmena raketnih udara usledila je nakon izbijanja nemira u blizini džamije Al-Aksa u jerusalimskom Starom gradu početkom maja. Ovo je najveća kriza od sukoba 2014. godine.
  • BioNS

    16.05.2021 08:32
    Iz UN-a
    Generalni sekretar UN agencije UNRWA Filip Lazarini izjavio je da je krvoprolice u palestinskim podrucjima isprovocirao Izrael isterivanjem desetina palestinskih porodica iz njihovih domova i zabranom poseta dzamijama za vreme Ramazana. Dodao je da deo sveta , uz SAD , zna da je to uzrok ustanka i reakcije Hamasa .
    Demonstracije koje se odrzavaju da se zaustavi nasilje guse se policijskim kordonima . Do sada je poginulo 43 palestinska deteta . Ovo je stvarno kraj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.