Usman Garuba (©Star Sport)
Usman Garuba (©Star Sport)

Usman Garuba cilja odlazak u NBA, pod jednim uslovom

Vreme čitanja: 2min | sub. 15.05.21. | 10:51

Momak koji je oduševio košarkašku Evropu igrama poslednjih nekoliko meseci, a pogotovo u četvrtfinalnoj seriji Evrolige protiv Efesa, pravi planove za budućnost

Ne kaže se tek tako da “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“. Teška povreda Entonija Rendolfa otvorila je vrata Usmanu Garubi da procveta i postane možda i najbolji igrač Real Madrida u plej-ofu Evrolige koji je izgubljen tek u majstorici.

Njegove igre u četvrtfinalnoj seriji protiv Efesa dovele su ga na pijedestal evropske košarke, posle čega je zasluženo i pokupio nagradu za najboljeg mladog igrača u sezoni na izmaku. To je samo početak onoga što bi trebalo da se dogodi u narednim mesecima, a to je selidba u NBA ligu.

Izabrane vesti

Nedelja, 18.30: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Budućnost (2,30)

Madridska Marka tvrdi da će Garuba otići u najjaču košarkašku ligu na svetu već ovog leta ako se ispuni jedan bitan uslov – da na predstojećem NBA draftu 29. jula u Bruklinu bude među 15 najboljih pikova! U tom slučaju, ali i naravno ako mu klub koji ga bude birao bude garantovao dobar projekat, sigurno će otići iz Reala i krenuti stopama Luke Dončića i ranije Nikole Mitorića, kao zvanično najbolja mlada zvezda u usponu koja je iz Madrida krenula put NBA lige.

Garubina statistika u ligaškom delu sezone nije bila impresivna, svega tri poena, 3,6 skokova i blizu jedne blokade po utakmici na 14 minuta. Usledila je eksplozija u plej-ofu gde je beležio preko 10 poena, uz 7,2 skoka, dve blokade i jednu asistenciju na 30 minuta prosečno u igri. Najviše se istakao u četvrtoj utakmici serije kada je Efesu spakovao 24 poena, uz 12 skokova i indeks 30!

Ipak, konkurenciju za prestižnu nagradu zvezde u usponu potukao je u ukupnom indeksu korisnosti (238) i skokova (157), uz osmo mesto po broju blokada (27). Jedan je od svega dvojice igrača Real Madrida koji je igrao sve utakmice u Evroligi, a kao starter počeo ih je 20.

Iza sebe je ostavio mlade nade poput Rokasa Jokubaitisa iz Žalgirisa, te Leandra Bolmara iz Barselone, kao i saigrača iz Reala Karlosa Alosena, zatim Jonasa Matiseka (Alba), Metjua Strazela (Asvel), Serđija Martineza (Barselona)...



tagovi

KK Real MadridUsman GarubaNBA ligaEvroligaNBA draft

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara