Izvor: Travel magazine

Poseta muzeju ne mora nužno da znači i upoznavanje sa klasičnim remek-delima i drevnim artefaktima. Muzeji su odavno prerasli svoj “originalni” oblik i postali mesta koja vam otvaraju čudesa raznih oblika i vrsta, ističe Travel magazine.

Ako ste osoba koja voli nešto malo drugačije postavke, pronašli smo sedam najjedinstvenijih i najneobičnijih muzeja širom sveta.

Međunarodni muzej kriptozoologije, Portland (SAD)

Ima li boljeg mesta za započinjanje naše liste nego sa kriptozoologijom – potragom i proučavanjem životinja čije se postojanje osporava. Ovaj bizarni, jedinstveni muzej ima eksponate o svim čudnim i folklornim bićima, od Bigfuta do Jetija i čudovišta iz Loh Nesa.

Kolekcija se može pohvaliti nizom modela u prirodnoj veličini, navodnim uzorcima kose i otisaka stopala, kao i nizom predmeta i suvenira koje će deca voleti i istraživati.

Muzej prekinutih veza, Zagreb (Hrvatska)

Ovaj neobični muzej, koji je osnovan 2006. godine izlaže raznolike palete uspomena koje su donirali anonimni ljudi, a svaku uspomenu prati priča o slomljenom srcu, o raskidu. Izložbe uključuju sve, od pisama, crteža i igračaka, do sekire koja se koristila za uništavanje nameštaja prevarene devojke. Kreatori muzeja su na ideju došli nakon sopstvenog raskida, kao oblika katarze i istraživanja ljubavi i gubitka.

Kabinet za mačke, Amsterdam (Holandija)

Specijalizovana za umetnost sa temom mačaka, ova istorijska zgrada, pored kanala Herengračt prepuna je slika, plakata i skulptura naših pahuljastih mačijih prijatelja. Muzej je osnovan u znak sećanja na mačku samog osnivača, narandžastu mačkicu koja se zvala JP Morgan, te ovde postoji deo muzeja posvećen samo njoj. Najbolje je to što muzej ima pet rezidentnih mačaka, koje lutaju galerijama i hodnicima i rado se odazovu na maženje od strane posetilaca.

Podvodni muzej umetnosti, Kankun (Meksiko)

Ovaj prelepi muzej umetnosti na otvorenom nalazi se duboko u tirkiznim vodama, koje okružuju Kankun i Isla Muheres, u okviru meksičkog Nacionalnog morskog parka. Preko 500 skulptura leži na morskom dnu, a vremenom postaju veštački greben, kako bi pospešili rast korala i privukli morski život. Kipovi imaju za cilj da ispitaju kako ljudi komuniciraju sa okolinom i na pozitivan i na negativan način, promovišući zaštitu mora i suprotstavljajući se uticaju klimatskih promena. Ova inovativna galerija može se istražiti kroz ronjenje, ronjenje na dah ili obilazak brodova sa staklenim dnom.

Muzej vampira i legendarnih stvorenja, Pariz (Francuska)

Kao jedini muzej vampira na svetu, ovo je strastveni projekat vampirologa i prevodioca Brama Stokera Žaka Sirgenta. Iza grimiznog ulaza, pronaći ćete sve vrste predmeta koji se odnose na vampire, uključujući drevne tekstove, prepariranu vampirsku palicu, kolekcionarske predmete pop kulture i pribor za zaštitu protiv vampira iz 19. veka. Sirgent će vam rado predstaviti sve delove muzeja i podeliti svoje široko znanje o toj temi. Imajte na umu da se posete moraju unapred rezervisati putem interneta, pošto je ovo privatni muzej.

Muzej ogrlica za pse, Kent (Engleska)

Smešten u veličanstvenom zamku Lids u Kentu, ovaj jedinstveni muzej u potpunosti je posvećen ogrlicama za pse. Izloženo je preko 130 retkih i vrednih psećih ukrasnih detalja, uključujući i neke koji potiču iz 15. i 16. veka. Postoje glomazne, metalne ogrlice dizajnirane da zaštite pseće saputnike od medveda i vukova, kao i ukrašene srebrne i zlatne iz baroknog perioda i 19. veka.

U kolekciji je takođe uključeno nekoliko modernih stilova, u slučaju da tražite inspiraciju za neku od ogrlica za svog ljubimca.

Muzej Unko, Tokio (Japan)

"Unko" se doslovno prevodi sa „kaka“, ali ovo što je ovde izloženo, na sreću, nije ništa slično pravoj stvari! Nadrealne, interaktivne izložbe koriste "kawaii" (slatko) u obliku kaše, pretvarajući ga u nešto što više liči na jarko obojeni sladoled.

Postoje igre koje se mogu igrati, mesta za Instagram fotografije, jama sa lopticama i suvenirnica. Sasvim smo sigurni da će se ovaj muzej svrstati u red najčudnijih i najupečatljivijih muzeja koje možete posetiti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.