Dostupni linkovi

Rusija stavila SAD i Češku na spisak 'neprijateljskih zemalja'


Ambasada SAD u Moskvi
Ambasada SAD u Moskvi


Ruske vlasti stavile su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Češku na spisak zemalja "koje nisu prijateljske", a ta odluka je doneta u periodu napetosti između Rusije i zapadnih zemalja.

Uredba ruske vlade objavljena je na njenom portalu nekoliko dana pre prvog sastanka šefova diplomatija Rusije i SAD, Sergeja Lavrova i Antonija Blinkena (Anthony), prenela je agencija AFP.

Prema toj uredbi, američkoj ambasadi u Rusiji je zabranjeno da zaposli rusko osoblje.

Američka ambasada u Moskvi ove nedelje je saopštila da će suspendovati većinu svojih konzularnih aktivnosti zbog ruskih sankcija.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je krajem aprila Ministarstvu spoljnih poslova da napravi spisak zemalja "koje nisu prijateljske" u cilju "zaštite interesa i bezbednosti" zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je 14. maja da je Rusija uvek imala volju za dijalog i dodao da su samo SAD i Češka na tom spisku.

Američka vlada je polovinom aprila uvela seriju finansijskih sankcija protiv Rusije i naložila proterivanje deset ruskih diplomata, kao odgovor na sajber napade i rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

Nekoliko evropskih zemalja je potom proteralo ruske diplomate, dok je Rusija odgovorila istim merama i proterala diplomate tih zemalja.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 14. maja da je odluka Rusije da stavi tu državu na listu "neprijateljskih" zemalja korak ka daljoj eskalaciji.

"Smatramo ovu akciju Ruske Federacije daljim korakom ka eskalaciji odnosa ne samo sa Češkom već i Evropskom unijom kao takvom i njenim saveznicima", navodi se u saopštenju ministarstva.

Napetosti između Rusije i Zapada približile su se tački ključanja zbog nagomilavanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, sajber napada, tvrdnji Češke da su ruski vojni agenti stoje iza eksplozije u češkom skladištu oružja 2014. godine, te zatvaranja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

XS
SM
MD
LG