Ovaj metal je često u senci sjajnijeg srodnika, ali sada...

Cena srebra, metala koji je često u senci njegovog sjajnijeg srodnika - zlata, skočila je u poslednjih godinu dana za više od 70 odsto.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 14.05.2021.

14:26

Ovaj metal je često u senci sjajnijeg srodnika, ali sada...
Foto: Depositphotos, ras-slava

Robni stratezi kažu da će se uspon verovatno nastaviti kako se globalna ekonomije bude ponovo otvarala.

Potražnja za ovim plemenitim metalom je snažno porasla u poslednjih 12 meseci što se odrazilo i na kretanje cene srebra, koje je ove nedelje trgovano za oko 27 dolara po unci, odnosno na 74 odsto višem nivou nego pre godinu dana, kada je spot cena bila oko 15,5 dolara za uncu, izveštava CNBC.

Poređenja radi, cena zlata je porasla za 6,4 procenta za godinu dana.

Srebro ima primenu u brojnim industrijskim delatnostima - od elektronike do izrade fotografija, nakita i kovanog novca.

Zbog njegove visoke elektro provodljivosti i trajnosti koja omogućava široku industrijsku i tehnološku primenu, skoro svi računari, mobilni telefoni, automobili i drugi uređaji sadrže srebro, prema podacima Silver Instituta. Podaci te institucije pokazuju da je od početka 2021. do sada potražnja za srebrom bila veća od ponude. Ole Hanson, šef za strategije robnih tržišta u Sakso banci, izjavio je za CNBC da oko 50 posto potražnje za srebrom potiče iz industrije, a ostatak od investitora.

Dodaje da je, ipak, industrijska upotreba srebra bila jedan od glavnih razloga koji je doveo do skoka cene.

Prema njegovim rečima, dodatni faktor koji je takođe igrao ulogu u usponu cene srebra predstavlja prelazak na zelene tehnologije, koje su podstakle rast potražnje za industrijskim metalima poput srebra koje se, primera radi, koristi u proizvodnji solarnih panela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: