Svet

0

Premijer Tajlanda obećao izaslanici UN da neće vraćati izbeglice iz Mjanmara

Autor: KP

Izvor: Beta

Premijer Tajlanda obećao izaslanici UN da neće vraćati izbeglice iz Mjanmara

Izvor: Beta,AP / Government Spokesman Office

Premijer Tajlanda Prajut Čan-Oča obećao je danas specijalnoj izaslanici Ujedinjenih nacija da neće vraćati ljude koji beže od nasilja u susednom Mjanmaru, gde je vojska izvela puč i zbacila izabranu vladu u februaru.

Specijalna izaslanica UN za Mjanmar Kristina Šraner Burgener rekla je Prajutu na sastanku u Bangkoku da se nada da će Tajland pomoći u pronalaženju načina da sa mjanmarskom vojskom ublaži krizu, navodi se u saopštenju premijerovog kabineta.

Tokom masovnih demonstracija, koje su izbile su u Mjanmaru pošto je vojska izvela držani udar i svrgla sa vlasti Aung San Su Ći, ubijeno je više stotina ljudi.

Vojska se takodje bori sa naoružanim etničkim grupama u pograničnim regionima koji traže veću autonomiju od centralne vlade i podržavaju prodemokratske demonstrante.

Prajut je rekao izaslanici UN da Tajland pažljivo prati situaciju na granici sa Mjanmarom i da je pripremio nekoliko područja za utočište izbeglica i pružanje medicinske pomoći, navodi se u saopštenju.

Prošlog meseca, nekoliko hiljada pripadnika etničke Karen zajednice iz Mjanmara pobeglo je na Tajland posle vazdušnih napada mjanmarske vojske.

Dozvoljeno im je da ostanu nekoliko dana, a zatim su se vratili u Mjanmar. Tajlandski zvaničnici rekli su da su otišli ​​dobrovoljno.

Procenjuje se da je blizu 50.000 ljudi napustilo region Karen od početka godine a da se mnogi od njih kriju u džungli.

Smatra se da je Prajut, bivši vojni komandant, koji je takodje došao na vlast zbacivanjem izabrane civilne vlade, u bliskim odnosima sa šefom vojne vlade Mjanmara, generalom Ming Aung Hlaingom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR