Izrael spreman za pregovore? "Totalnog rata neće biti"

Izrael je spreman za da se organizuju direktni pregovori sa palestinskom stranom, do izbijanja totalnog rata između Izraela i Palestine neće doći.

Izvor: Sputnjik

Petak, 14.05.2021.

17:56

Izrael spreman za pregovore?
EPA/ALAA BADARNEH

To je poručio izraelski ambasador u Rusiji Ben Cvi.

„Ne, ne, ne. Poslednji totalni rat dogodio se 1973. i 1982. godine“, rekao je ambasador upitan da prokomentariše da li bi sukob u pojasu Gaze mogao da preraste u pravi rat.

Takođe je rekao i da kopnena operacija nije trenutno u planu, ali da takva mogućnost nije isključena ukoliko se situacija pogorša.

Govoreći o pregovorima, Cvi je rekao da se pitanje susreta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom uvek spominje u redovnik kontaktima sa Rusijom, ali da je prvenstveno neophodno da se situacija smiri kako bi se stekli uslovi da se pregovori organizuju. „Naravno, to ponavljamo sve vreme. To je upravo ono što želimo – direktni pregovori bez preduslova“, podvukao je izraelski diplomata.

Na pitanje da li je Izrael spreman na ustupke u mogućim pregovorima sa Palestinom, ambasador je odgovorio potvrdno.

„Naravno. Već smo to predlagali dva puta. Premijer Izraela Ehud Barak je 2000. godine predložio bivšem predsedniku Palestinske Narodne Samouprave Jaseru Arafatu 94 odsto svih teritorija, ali odgovor je bio negativan. Premijer Izraela Ehud Olmert je 2008. godine predložio otprilike isto Abeu Mazenu koji je to takođe odbio. Već smo predlagali, bilo je konkretnih predloga“, rekao je ambasador.

Kako je naglasio, druga strana predlaže „sve ili ništa“. „Zbog toga je potrebno da se sedne i razgovara. Činjenica je da imamo takve susede i trebalo bi da se dogovorimo sa njima. Nije stvar u sazivanju nekakvih ogromnih međunarodnih konferencija – one neće dati rezultata. Sve smo to već prošli. Jedini efikasan način je kada sednu i razgovaraju jedni s drugima“, konstatovao je Ben Cvi.

Takođe je kazao i da je Izrael spreman na apsolutni prekid vatre, ali da je potrebno da palestinske snage to učine prve.

„Samo ako oni prestanu da pucaju. To je naš jedini uslov. Neka se pozabave malo svojim građanima u Gazi, kako bi oni bolje tamo živeli, neka se bave ekonomijom, a ne da lansiraju rakete po Izraelu“, dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: