14. maj  2021. 17.50  | Izvor: Tanjug

Joksimović: Vučić i Orban uradili odličan posao

BEOGRAD -

Član Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nemanja Joksimović izjavio je danas na sednici tog odbora kojoj je prisustvovala i delegacija Direktorata za spoljne poslove Parlamenta Mađarske da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban uradili odličan posao u približavanju dve zemlje.

Istovremeno šef delegacije iz Mađarske Peter Šardi istakao je da Srbija ima punu podršku te zemlje po pitanju evropskih integracija.

aleksandar, vucic, viktor, orban, diplomatija, srbija, madjarska

Joksimović je kazao da je sada značajno da i parlamenti daju doprinos dodatnom jačanju saradnje.

Na sastanku članova Odbora i delegacije Mađarske bilo je reči o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i mogućnostima unapređenja parlamentarne saradnje, a Šardi je istakao da Srbija ima punu podršku Mađarske po pitanju evrointegracija i ponudio je pomoć mađarskog Parlamenta kroz programe i projekte, pogotovo nakon što je Srbija prihvatila novu metodologiju EU.

Podsetio je da se ove godine u Budimpešti održava sastanak predsednika parlamenata jugoistočne Evrope i izrazio zadovoljstvo što će učešće na predstojećem sastanku uzeti i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

On je najavio i skoru posetu predsednika mađarskog Parlamenta Srbiji.

Predsednica Odbora Elvira Kovač informisala je šefa mađarske delegacije o tome da je Vlada Srbije usvojila dve nove pregovaračke pozicije sa EU i najavila usvajanje još dve pregovaračke pozicije do kraja tekućeg meseca, saopšteno je iz parlamenta.

Ona je izrazila zahvalnost na snažnoj podršci koju Mađarska pruža Srbiji na njenom evropskom putu i naglasila da je u tako delikatnom procesu veoma važno imati prijateljsku pomoć od nekoga ko dobro poznaje situaciju i specifičnosti sa kojima se Srbija suočava i nosi, a to najbolje zna komšijska zemlja.