Naslovna / Korona

Korona virus ostaje u tkivu muškog polnog organa i može da izazove impotenciju, saopštili naučnici

Priredio/la: I. V.|17:00 - 14. 05. 2021.

Nekoliko meseci nakon covid 19 infekcije muškarci bi mogli da dožive slom seksualnog života. Već je poznato da infekcija korona virusom oštećuje krvne sudove, pa ni sudovi koji dovode krv u penis nisu izuzetak. Doktori imaju savet!

impotencija-seks-korona virus Korona virus mogao da zagorča život u spavaćoj sobi Foto: Shutterstock

Muškarci sada imaju još jedan ubedljiv razlog da prime covid 19 vakcinu jer lekari sumnjaju da bi korona virus mogao da im zagorča život u spavaćoj sobi. Kako? Već je poznato da infekcija korona virusom oštećuje krvne sudove, pa ni sudovi koji dovode krv u penis – nisu izuzetak.

Impotencija nakon 6 do 8 meseci od infekcije

Istraživači su uz pomoć elektronskog mikroskopa pronašli čestice korona virusa u uzorcima tkiva penisa uzetih od dva bivša pacijenta obolelih od covid 19, a koji su postali impotentni nakon infekcije, koja im se dogodila 6 do 8 meseci ranije. Dalja studija otkrila je dokaze o oštećenju krvnih sudova u polnim organima pacijenata sa covid 19, u poređenju sa dvojicom drugih muškaraca sa erektilnom disfunkcijom, koji nikada nisu bili zaraženi. Rezultati studije objavljeni su 7. maja u World Journal of Men’s Health.

Virus izaziva erektilnu disfunkciju

Otkrili smo da virus utiče na krvne sudove koji opskrbljuju penis, uzrokujući erektilnu disfunkciju. Sami krvni sudovi postaju „neispravni“ i nisu u stanju da pruže dovoljno krvi za ulazak u penis kako bi se desila erekcija – objasnio je dr Ranjith Ramasamy, direktor programa reproduktivne urologije na University of Miami’s Miller School of Medicine. On je ovo uporedio sa oštećenjem organa kao što su pluća, bubrezi i mozak, nakon covid 19 infekcije.

– Mislimo da bi i penis mogao da bude pogođen na sličan način i ne mislimo da je ovo privremeni efekat, već bi moglo da bude trajno stanje – upozorio je dr Ramasamy.

I posle izlečenja čestice virusa bile u tkivu penisa

Nova studija fokusirala se na dva oporavljena pacijenta od covid 19 koji su podvrgnuti operaciji proteze penisa zbog njihove erektilne disfunkcije. Oba muškaraca imala su normalnu erektilnu funkciju pre infekcije. Jedan od njih bio je teško bolestan od covid 19 i proveo je dve nedelje u bolnici pre nego što se oporavio, ali inače nije imao hroničnih zdravstvenih problema. Drugi muškarac je imao relativno blagi slučaj infekcije korona virusom, ali je pre zaraze patio od zapušenih arterija i visokog krvnog pritiska. Oba pacijenta su i dalje imali čestice covid 19 u tkivu penisa, kao i dokaze o endotelnoj disfunkciji – stanju u kojem obloge malih krvnih sudova ne funkcionišu pravilno i ne obezbeđuju adekvatno snabdevanje krvlju različitih delova tela. Poređenja radi, dva muškarca koji nisu imali covid 19, a koji su takođe podvrgnuti operaciji zbog erektilne disfunkcije, nisu imali dokaze o istoj vrsti oštećenja malih krvnih sudova u penisu.

Za 6 meseci do godinu dana imaćemo jasniju sliku

– Mislim da ovo verovatno nije nešto o čemu muškarci trenutno razgovaraju s obzirom na to šta se sve trenutno događa. Prilično sam siguran da ćemo u narednih 6 meseci do godinu dana verovatno steći bolji uvid stvarne prevalencije erektilne disfunkcije među muškarcima pozitivnim na covid 19 – rekao je dr Ranjith Ramasamy. Sa njim se slaže i dr Ash Tewari, šef katedre za urologiju na Icahn School of Medicine at Mount Sinai u Njujorku.

– Ima smisla da bi covid 19 mogao na ovaj način da utiče na muškarce, s obzirom na sposobnost virusa da izazove upale i ošteti krvne sudove – izjavio je dr Tewari koji savetuje muškarce da ne bi trebalo da paniče dok se ne uradi više istraživanja.

– Jedan ili dva pacijenta ne mogu da predstavljaju činjenično stanje, ali ovo je važno istražiti sa našeg stanovišta jer covid 19 je endotelna disfunkcija. Na male arterije srca može se uticati na isti način kao i na krvne sudove penisa – naglasio je dr  Tewari.

Savet za sve muškarce

Dr Ramasamy pozvao je bivše pacijente sa covid 19, koji sada pate od erektilne disfunkcije, da potraže medicinsku pomoć.

– Ne smatrajte da je ovo nešto što će nestati samo od sebe. Mislimo da bi ovo mogao da bude dugotrajan, a ne privremeni efekat – poručio je dr Ramasamy i dodao da postoji još jedan savet za muškarce.

Ne dozvolite da se zarazite covid 19 infekcijom. Vakcinišite se, da ne bi dobili virus – poručio je dr Ramasamy.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo