Svet

0

Kina optužila SAD da ignorišu patnje muslimana blokadom sednice SB UN

Autor: IG

Izvor: Beta

Kina optužila SAD da ignorišu patnje muslimana blokadom sednice SB UN

Izvor: Beta/AP/Oded Balilty

Kina je danas optužila SAD da ignorišu patnje muslimana, nakon što je Vašington blokirao održavanje zakazane sednice Saveta bezbednosti UN o sve većem sukobu Izraela i Palestinaca.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je novinarima da su SAD jednostrano sprečile Savet bezbednosti da zauzme stav o krizi, "stojeći na suprotnoj strani od medjunarodne zajednice", prenosi Tajms ov Izrael.

"SAD stalno govore da im je stalo do ljudskih prava muslimana, a ignorišu patnju palestinskog naroda. SAD treba da shvate da su životi palestinskih muslimana jednako vredni", kazala je Hua.

Ona je ponovila da će Kina insistirati da Savet bezbednosti reaguje što pre i izrazila snažnu podršku rešenju izraelsko-palestinskog konflikta po modelu dve države.

SAD, koje su zaštitnik Izraela u UN, blokirale su održavanje sednice zakazane za danas, uprkos konstantnom nasilju od ponedeljka, ali su pristali da ona bude održana u nedelju.

Otkako se razbuktala nova kriza izmedju Izraela i palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas, Kina se zauzima za Palestince pred SB UN, gde često ulaže veto kako bi blokirala poteze protiv njenih saveznika.

Kina je nekoliko godina na meti optužbi mnogih, uključujući SAD, za genocid nad muslimanskom manjinom Ujguri i drugim etničkim grupama u provinciji Sindjijang.

Američki zvaničnici i grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju Kinu da je u velikim koncentracionim logorima u Sindjijangu zatvorila više od milion ljudi, medju kojima su Ujguri i druge muslimanske etničke grupe.

Kinu optužuju da zatvorenike izlaže torturi, prisilnom radu i političkoj indoktrinaciji, u okviru kampanje asimilacije stanovništva tog regiona.

SAD, glavni saveznik Izraela, brane ovonedeljne vazdušne udare jevrejske države u pojasu Gaze, koji su usledili kao odgovor na raketiranja iz te oblasti pod kontrolom palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas. Medjutim, predsednik SAD Džozef Bajden izrazio je zabrinutost i zbog civilnih žrtava sukoba.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR