TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN PEKINGA Vodeći naučnici sumnjaju da je korona pobegla iz laboratorije u Vuhanu! Evo šta traže od Kine!
Foto: Shutterstock

pandemija

TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN PEKINGA Vodeći naučnici sumnjaju da je korona pobegla iz laboratorije u Vuhanu! Evo šta traže od Kine!

Planeta -

Teorija da je koronavirus nastao u Vuhanu mora se shvatiti ozbiljno dok se ne sprovede rigorozna istraga vođena podacima koja dokazuje da je pogrešna, izjavila je danas grupa vodećih naučnika.

Stručnjaci su takođe optužili istragu Svetske zdravstvene organizacije za poreklo smrtonosnog virusa da nije izvršila „uravnoteženo razmatranje“ teorije da je možda potekekao iz laboratorijskog incidenta.

U svom konačnom izveštaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim predvođen SZO koji je posetio Vuhan odbacio je ideju da je virus pobegao iz laboratorije kao „krajnje neverovatnu“.

Umesto toga, sonda je zaključila da je prenos koronavirusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario.

Ali sada su se naučnici sa vodećih univerziteta i zdravstvenih organizacija širom sveta suprotstavili tvrdnjama SZO i rekli da teorija curenja iz laboratorija „ostaje održiva“.

„Potrebno je još istrage kako bi se utvrdilo poreklo pandemije“, reklo je 18 vodećih naučnika, uključujući Ravindru Gupta, kliničkog mikrobiologa sa Univerziteta u Kembridžu, i Dež Bluma, koji proučava evoluciju virusa u Fred Hačinson kancer Risrč Centar.

„Teorije slučajnog puštanja iz laboratorije i zoonotskog prelivanja i dalje ostaju održive“, rekli su naučnici, uključujući Dejvid Relman, profesor mikrobiologije sa Stanforda, u pismu časopisu Sajens.

Postoji čitav niz različitih ideja o poreklu virusa, uključujući niz teorija zavere.

"Moramo ozbiljno shvatiti hipoteze o prirodnom i laboratorijskom bekstvu dok ne dobijemo dovoljno podataka", rekli su naučnici, dodajući da je potrebno sprovesti intelektualno rigoroznu i nepristrasnu istragu.

„U ovo vreme nesrećnog antiazijskog raspoloženja u nekim zemljama, primećujemo da su na početku pandemije kineski lekari, naučnici, novinari i građani bili ti koji su sa svetom delili ključne informacije o širenju virusa - često po veliku ličnu cenu. '

Objavljivanje izveštaja SZO-Kina u više navrata je odlagano, postavljajući pitanja o tome da li kineska strana pokušava da izvede pogrešne zaključke kako bi sprečila da krivica za pandemiju padne na Kinu.

Kritičari, uključujući bivšeg predsednika Trampa, optužili su SZO za megafon kineske propagande na virusu od kada je epidemija prvi put najavljena svetu.

Izveštaj je isključio mogućnost da je virus mogao procuriti iz laboratorije i umesto toga dao je priznanje teoriji da je mogao da se uvozi na smrznutom mesu - teoriji koju je poticao Peking jer krivicu za pandemiju stavlja izvan svojih granica.

Usred oluje kritika, šef SZO dr. Tedros Gebrejesus - čije su prijatne veze sa Kinom dospele pod lupu - povukao se, rekavši da „sve teorije“, uključujući i curenje laboratorija, ostaju na stolu.

Američki zvaničnici, posebno iz Trampove administracije, izneli su teoriju curenja iz laboratorija kao „najverovatnije“ objašnjenje porekla pandemije.

U martu je republikanski predstavnik Njujorka Li Zeldin oštro kritikovao Kinu jer je „svetom prikrila poreklo pandemije“, dok je SZO „igrala uvek i iznova“.

U međuvremenu, dr Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik predsednika Bajdena, otkrio je da ima „zabrinutost“ zbog kontroverzne misije SZO-a za utvrđivanje činjenica.

Ponovljena kašnjenja u objavljivanju izveštaja otvorila su pitanja o tome da li je kineska strana pokušavala da izvrne svoje zaključke.

„Imamo stvarne zabrinutosti oko metodologije i procesa koji su ušli u taj izveštaj, uključujući činjenicu da je vlada u Pekingu očigledno pomogla da se on napiše“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u nedavnom intervjuu CNN.

Kina je odbacila tu kritiku i optužila SAD da su "vršile politički pritisak" na stručnjake misije za utvrđivanje činjenica.

„SAD su se izjasnile oko izveštaja. Radeći ovo, ne pokušavaju li SAD da izvrše politički pritisak na članove ekspertske grupe SZO? ' pitao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Lijian.

Pismo vodećih naučnika dolazi samo nekoliko dana nakon što je panel eksperata zaključio da su katastrofalne razmere pandemije koronavirusa mogle biti sprečene da „toksični koktel“ koji usporava i loša koordinacija nije ometala globalni odgovor.

Da je SZO ranije zazvonila na uzbunu i da su svetski lideri koji "negiraju nauku" ozbiljno shvatili pretnju tada "ne bismo gledali na ubrzavajuću pandemiju - jednostavnu kao to", rekao je u svom izveštaj, objavljen danas.

Korona je zarazila najmanje 160 miliona ljudi u praktično svakoj zemlji na zemlji otkako se virus prvi put pojavio u Vuhanu u Kini, decembra 2019. godine i ubio 3,34 miliona - iako su te brojke gotovo sigurno bruto potcenjene.

Da bi okončale pandemiju, bogate zemlje treba da obezbede najsiromašnijim na svetu sa najmanje milijardu vakcina do septembra i još dve milijarde do kraja 2022. dodali su stručnjaci.

Izveštaj je samo poslednji put da je SZO optužena za previše sporo delovanje u ranim fazama pandemije, žalbu koju je prvi podneo tadašnji predsednik Tramp dok je povlačio američka sredstva za telo UN.

Tramp je optužio SZO i šefa dr Tedrosa da su prebrzo prihvatili podatke koje je dala kineska vlada koja je situaciju oslikala boljom nego što je bila, zaslepljujući svetske lidere pretnjom sa kojom se suočavaju.

U novom izveštaju objavljenom u sredu, panel stručnjaka rekao je da niz loših odluka znači da je korona dobio priliku da se širi međunarodno i devastira globalnu ekonomiju.

Institucije "nisu uspele da zaštite ljude", a lideri koji negiraju nauku narušili su poverenje javnosti u zdravstvene intervencije, rekao je IPPPR u svom dugo očekivanom konačnom izveštaju.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track