Novi rektor Dejan Madić: Neko na kraju mora da pobedi, nisam član nijedne stranke

Novi rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić poručio je nakon izbora na novu funkciju da nije član nijedne stranke i da mu nije neobično da dobije većinu glasova Saveta, ali ne i Senata.
Novi rektor Dejan Madić: Neko na kraju mora da pobedi, nisam član nijedne stranke
Foto: 021.rs
Madić je izabran većinom glasova Saveta UNS za novog rektora u mandatu 1. oktobar 2021. do 30. septembra 2024. godine.
 
Ovaj profesor DIF-a i još uvek aktuelni prorektor dobio je 18 od ukupno 30 glasova na sednici Saveta, a protivkandidatkinja, takođe prorektorka i profesorka na Tehnološkom fakultetu Sanja Podunavac Kuzmanović dobila je 12 glasova.
 
Ovo je značajan obrt budući da je Podunavac Kuzmanović dobila većinu glasova članova Senata Univerziteta, koji ima 23 člana i čine ga rektor i prorektori, dekani, direktori instituta i student prorektor.
 
Iako je bilo očekivano da će aktuelna prorektorka odneti pobedu, struja koja je stala iz Madića pružila je jak politički otpor, koji se u poslednjem talasu manifestovao tako što je Skupština Vojvodine po hitnom postupku smenila članove Saveta Univerziteta iz reda osnivača i imenovala nove.
 
Potez se, čini se, video na današnjem glasanju. Po saopštavanju rezultata, Dejan Madić se zahvalio svojoj protivkandidatkinji i rekao da je siguran da bi ona bila uspešan rektor, da je izabrana.
 
"Ja sam samo radio najbolje što sam mogao, a ljudi su bili tu da procene. Ja ne znam ni ko je glasao za mene, ni ko nije, ali činjenica da imam 18 glasova, a 16 je potrebno. Svi smo isti, želimo da radimo zajedno, ona (Sanja Podunavac Kuzmanović) je odlično radila na studentskim pitanjima i ja mislim da bi uvek trebalo uzeti bar za savetnika nekog iz protivničkog tima - to nije takmičenje koje je robusno i surovo, ali neko na kraju mora da pobedi", naveo je Madić.
 
 
Kako je rekao, njemu nije neobično da ne dobije podršku članova Senata, a da potom dobije većinu na Savetu.
 
"U Senatu su direktori instituta, dekani fakulteta i rukovodstvo, a ovde je bilo više predstavnika studenata i osnivača. Odmah da vam kažem, ja nisam član nijedne stranke i ko me podrži to je njegov osećaj za vrednosti - pritom uvek hvalim moju protivkandidatkinju koja ima izuzetne vrednosti. Sad je bilo ovako, možda će drugi put biti drugačije. Uvek pozivam na mir i da se radi, ovi studenti zaslužuju najbolje od nas", zaključio je novoizabrani rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić.
 
 
Nasuprot tome, Sanja Podunavac Kuzmanović čestitala je Madiću i rekla da ne može da komentariše neobičan obrt i odluku Senata.
 
"Savet je doneo konačnu odluku i zaista želim svom protivkandidatu puno uspeha i sreće u radu u narednom mandatnom periodu. Život je takav, obrti su mogući, moje je veliko zadovoljstvo što me je 16 veća predložilo, što se Senat većinski odlučio za mene, a zašto se Savet većinski nije odlučio za mene ja zaista ne bih mogla da komentarišem", rekla je Sanja Podunavac Kuzmanović nakon "poraza".
  • Maja

    15.05.2021 12:02
    Rektorat
    @Filozofski
    Sadasnji rektor Jakšić je najbolji prijatelj Vere Mirović, koja upravlja UNS od 2016. Sada nastupa vreme Marijane Dukić-Mijatović. Ona je stvarni rektor. Madić je ukras.
  • poslovica

    15.05.2021 11:37
    ko visoko leti......
    ovi su od raskalasne pozude, bezdusnosti i grabljivosti odleteli u stratosferu.......ambicije su im bar do marsa.....ne zaboravite onaj deo o niskom padanju !!!
  • ...

    15.05.2021 11:26
    APV
    Fijasko za neizbor boljeg kandidata Sanje Podunavac snosi direktno Mirović koji je postavio Jakšića za rektora a kada se videlo da je on prozirna tečnost bez stava i integriteta nije bio i smenjen istog momenta. Da su to uradili sva vrata za prof Podunavac bi bila otvorena. Ovako, ko bi se usudio da im opet podrzi kandidata?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti