Vesti

0

Čak 60 odsto starih osoba u Srbiji se ne oseća ravnopravno u društvu

Autor: IG

Izvor: Beta

Čak 60 odsto starih osoba u Srbiji se ne oseća ravnopravno u društvu

Izvor: pixabay

Šesti izveštaj Poverenice za zaštitu ravnopravnosti pokazao je blagi porast siromaštva medju najstarijima, a čak 60 odsto starijih smatra da nisu ravnopravni u društvu.

Pomoćnica poverenice Tatjana Prijić predstavljajući izveštaj na javnom slušanju u Skupštini Srbije ponovila je podatak da je u 2019. godini Srbija po starosti stanovništva bila osma u Evropi a jedanaesta na svetu, te da se broj stanovnika zemlje godišnje smanjuje za 35 do 40 hiljada.

Istakla je da u Srbiji živi oko dva miliona i dvesta hiljada penzionera i da je dobra vest što se povećava broj zaposlenih koji u stvari pune penzioni fond.

"Ipak, više od 40 odsto penzionera ima penziju manju od 20.000 dinara i to ukazuje na blagi rast stope siromaštva starijih osoba", rekla je Prijić i dodala da stopa siromaštva raste s godinama života i u Evropi.

Broj korisnika usluga ustanova socijalne zaštite povećao se od 2015. do 2019. gotovo za 60 odsto, a opet te usluge koristi manje od jedan odsto starih.

Kako je navedeno, diskriminacija starih postoji ispred državnih organa, pri informisanju, pri pružanju usluga, tačnije u svim segmentima života, a po učestalosti druga je po redu, odmah posle diskriminacije prema invaliditetu, a ispred roda i zdravstvenog stanja.

Na pitanje šta su im najveći problemi u oblasti zdravstva, dve trećine starijih je reklo da je to dugo čekanje na specijalsitičke preglede, nedostatk lekara specijalista i udaljenost zdravstvenih usliga.

Poverenica je u izveštaju iznela niz preporuka od nabavke lekova i pomagala na račun osiguranja, pa do toga da se pri marketinškim porukama stariji ne prikazuju kroz stereotipe.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR