Dostupni linkovi

Srbija: Raspisan konkurs za izbor Republičkog javnog tužioca


Beograd, Kalemegdan
Beograd, Kalemegdan

Državno veće tužilaca (DVT) raspisalo je konkurs za izbor Republičkog javnog tužioca, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu DVT.

U Zakonu o javnom tužilaštvu navodi se da se tužilac bira na period od šest godina i da može biti ponovo biran.

Aktuelna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac na to mesto imenovana je početkom 2010. godine, a na tu funkciju je reizabrana 2015. godine.

Javnog tužioca, na predlog Vlade Srbije, bira Skupština Srbije, a o predloženim kandidatima za Republičkog javnog tužioca pribavlja se mišljenje nadležnog odbora Skupštine.

Vlada Srbije može predložiti jednog ili više kandidata za izbor na tu funkciju.

Počeo proces promene Ustava u delu o pravosuđu


Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo na sednici održanoj u petak, 16. aprila, odlučio je da pokrene proces promene Ustava, u delu koji se odnosi na oblast pravosuđa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na sednici Odbora da je Vlada dobila odobrenje Venecijanske komisije za predložene amandmane za promenu Ustava i da je 3. decembra prošle godine usvojila inicijativu za promene u oblasti pravosuđa.

Ministarka pravde Maja Popović detaljno je na sednici skupštinskog odbora objasnila kako bi ubuduće trebalo da se biraju članovi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, a navela je da bi Vrhovni kasacioni sud trebalo da se preimenuje u Vrhovni sud Srbije.

Ona je rekla da će se promeniti sastav Visokog saveta sudstva (VSS). Umesto 11 članova koje bira parlament Srbije, VSS će imati 10 članova, od kojih pet bira Skupština iz redova istaknutih pravnika, a pet biraju sudije.

Državno veće tužilaca, kako je pojasnila, trebalo bi da postane Visoki savet tužilaca, koji će činiti 10 članova, od kojih četiri bira Skupština iz reda istaknutih pravnika dvotrećinskom većinom, četiri biraju tužioci i zamenici tužilaca.

Vlada Srbije je inicijativu za promenu Ustava podnela Skupštini 3. decembra prošle godine.

U predlogu Vlade Srbije tada je dato obrazloženje zašto traže izmenu Ustava.

"Osnovni argument za promenu Ustava u delu pravosuđa jeste činjenica da važeći Ustav ostavlja preveliki prostor uticaju zakonodavne i izvršne vlasti na izbor nosilaca pravosudnih funkcija", pisalo je u obrazloženju predloga Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG