Vesti

0

Vučić i Pahor: Integracija celog Zapadnog Balkana u EU za mir i stabilnost u regionu

Autor: IG

Izvor: Beta

Vučić i Pahor: Integracija celog Zapadnog Balkana u EU za mir i stabilnost u regionu

Izvor: Beta/Miloš Miškov

Predsednici Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Borut Pahor ocenili su danas u Beogradu da bi evrointegracija celog Zapadnog Balkana omogućila mir i stabilnost u regionu.

"Evropska unija mora da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana i bilo bi sjajno kad bi više ili manje istovremeno ušle u EU sve zemlje tog prostora. Ako sam te predsedniče dobro razumeo, moram da kažem da se mi slažemo da verovatno samo takav pristup omogućava mir i stabilnost što je u interesu svih bez obzira na razlike izmedju nas", rekao je Pahor novinarima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pahor je rekao da Slovenija, koja 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje EU, želi da upozori lidere 27 članica EU ukazivanjem na potrebu nove strategije proširenja koja treba da istakne geopolitičku dimenziju tog procesa.

"To upozorenje, taj geopolitički pristup je prilično bitan ako Brisel želi da ga razume. Neka osetljiva bilateralna pitanja medju državama u regionu bila bi lakše rešena ili bi postala nebitna u slučaju ulaska svih zemalja u EU u što kraćem vremenu", kazao je Pahor.

Pahor je dodao da bi u tom slučaju neki problemi u regionu "možda ostali", ali da bi ih bilo lakše rešiti posle ulaska tih zemalja u EU.

Pahor je kazao da postoje "dve vrste zabrinjavajućeg umora", u EU u vezi s procesom proširenja, i u mnogim zemljama Zapadnog Balkana, po pitanju reformi.

"Nema poverenja u evropsku perspektivu kao pre 10 ili 15 godina, to nije u interesu ni EU ni ljudi i lidera na Zapadnom Balkanu", naveo je slovenački predsednik.

Rekao je da ne veruje da je na Balkanu moguća mirna promena granica i dodao da bi taj proces "možda mirno počeo, ali se ne bi tako završio".

"Ako želimo da izbegnemo ta pitanja, najbolje je da uverimo 27 država EU da je proširenje na taj deo Jugoistočne Evrope rešenje ne samo za mir i bezbednost, nego i za blagostanje, kako u tom delu Evrope, tako i u EU. To shvatanje želimo da podupremo medju liderima država EU koji će u ponedeljak sedeti s liderima Zapadnog Balkana", rekao je Pahor.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija "nema ništa protiv celovitog pristupa".

"Srbija se nalazi na evropskom putu i podržava sve druge na evropskom putu. Smatramo da je važno da svi zajedno brinemo o celom regionu jer mi smo tu jedni sa drugima i jedni pored drugih. Nemamo ništa protiv celovitog pristupa", rekao je Vučić.

Istakao je da se Srbija po pitanju Kosova zalaže za dijalog jer se, kako je ocenio, zamrznuti konflikti završavaju "stotinama i stotinama mrtvih".

"Zalažemo se da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela. Bili smo spremni za dijalog u maju, bićemo spremni u junu i uvek, jer smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Vidite kako se oni završavaju, svakih pet godina ih neko odmrzne i završavaju se sa stotinama i stotinama mrtvih. To nama nije potrebno", kazao je Vučić.

Vučić je naveo da je sa Pahorom razgovarao o svim ključnim regionalnim pitanjima, kao i o evrointegracijama Srbije i bilateralnim odnosima dve zemlje.

"Naša pozicija zasnovana je na poštovanju medjunarodnog javnog prava i čvrstim pravnim temeljima, a naša pozicija nije laka i to nije tajna ni za koga u Srbiji. Jasno je da imamo drugačiji stav po pitanju Kosova, kao i 22 zemlje članice EU", istakao je Vučić.

On je ukazao da je uloga Slovenija na Zapadnom Balkanu važna, a da je održavanje stabilnosti i mira za Srbiju od ključnog značaja.

"Slovenija predsedava Evropskom unijom od jula i važna nam je podrška na evropskom putu", dodao je on.

Vučić je naveo da su Srbija i Slovenija za deset godina više nego udvostručila trgovinsku razmenu, koja sada iznosi 1.166.000.000 evra a da raste i u uslovima pandemije korona virusa.

"Za nas je uvek važna uloga koju Slovenija ima u regionu Zapadnog Balkana. Od ključnog je značaja očuvanje stabilnosti i mira", rekao je srpski predsednik.

Pahor je kazao da Srbija i Slovenija imaju odlične odnose, političke, privredne, kulturne i druge.

"To je perspektiva i za sve druge bilateralne odnose u tom divnom, ali komplikovanom delu Jugoistočne Evrope. Jedino ako krenemo putem pomirenja i reformi, možemo da očekujemo brže proširenje EU koja će u tome videti i svoj interes", naveo je predsednik Slovenije.

On je juče boravio u poseti Prištini gde je izjavio da je protiv promene granica na Zapadnom Balkanu.

"Ne slažem se sa promenama granica. Želim da ubedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da se nastavi proces proširenja i reformi. To je istorijska potreba", kazao je slovenački predsednik na zajedničkoj konferenciji za medije nakon susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR