Capital.ba

Vlada RS popustila, ali sakupljanje šumskih proizvoda i dalje ograničeno

14.05.2021. / 12:15

BANJALUKA – Nakon što je javnost u Srpskoj žestoko iskritikovala vlast jer je ograničila prikupljanje šumskih proizvoda na samo jedan kilogram dnevno, resorno ministarstvo je bilo prisiljeno da reaguje.

sakupljanje

FOTO: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske izmjenilo je Pravilnik o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda u šumama i na šumskim zemljištima u svojini RS.

Novim izmjenama fizičko lice, odnosno lokalno stanovništvo može da sakuplja šumske plodove za porodične potrebe u količini do dva kilograma dnevno.

Tu spadaju gljive, ljekovito bilje, šumsko voće, sjeme, grmlje, ukrasno bilje, ali i puževi, gliste ili zmije.

Šumske proizvode mogu sakupljati i komercijalni saklupljači, ali pod posebno propisanim uslovima, uz plaćanje naknade od pet odsto od prodajne cijene sirovine na domaćem tržištu.

Takođe, “Šume Republike Srpske”, kao korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Srpske, imaju pravo korišćenja ostalih šumskih proizvoda uz naknadu od tri odsto prodajne cijene proizvoda.

Tako prikupljen novac ide na poseban račun i trebalo bi da se koristi za revitalizaciju lokacije sa koje su određeni prizvodi uzeti.

Podsjećamo, pravila oko sakupljanja šumskih proizvoda resorno ministarstvo je donijelo krajem prošle godine. Međutim, javnost pravila nije prihvatila sa oduševljenjem.

Mnogi nisu vidjeli svrhu rigoroznih ograničenja jer Srpska raspolaže sa ogromnim prirodnim i šumskim resursima.

CAPITAL: D. T.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!