Sicilija (1): More, vetrovi, mirisi 1Foto: Privatna arhiva

Kad smo iz Rima polazili za Siciliju, naša zemljakinja Ruža, slikarka i istoričarka umetnosti koja u „večnom gradu“ živi i radi već decenijama, kaže da nam zavidi.

„Blago vama, bila sam jednom na Siciliji, čarobna je i mistična. Boje, mirisi, vetrovi i more, sve je to tamo tako divno“, objašnjavala nam je Ruža, pesnički ushićeno.

Stojeći, dan docnije, na samom špicu italijanske čizme, u lučkom gradiću San Đovani (Sveti Jovan), odakle se Sicilija, na suprotnoj strani Mesinskog moreuza, vidi kao na dlanu, prisećam se Ružinog nadahnutog opisa ostrva.

Umetnička duša, mislim se, verovatno preteruje. Na Siciliju, odnosno u Mesinu, koja slovi za „kapiju Sicilije“, iz San Đovanija stižemo za nepunih pola sata jednim od brojnih trajekata, koji prevoze ljude, vozila i robu sa kopna na ostrvo i obrnuto.

Sam prelazak Mesinskog moreuza, na najvišoj palubi trajekta, sa koje puca vidik na kopno iza nas, ostrvo pred nama i morsko plavetnilo koje nas okružuje, doživljaj je za nezaborav.

Dolazak na Siciliju, takođe, ali ne zbog lepote ostrva, već i usled one mističnosti o kojoj nam je Ruža pričala, a koje smo i sami donekle bili svesni, ponajviše, naravno, zbog duge i bogate istorije Sicilije, čiji je neotuđivi deo, stotinama godina unazad i organizacija koja se zove – mafija.

o mafiji i njenoj američkoj verziji Kozia nastra neprestano lebdela tu oko nas, u našim međusobnim razgovorima i strahovima, u govorima vodiča, u filmu „Kum“ koji se neprestano vrteo u autobusu kad god smo išli u obilazak ostrva i njegovih znamenitosti, kao i u sicilijanskim selima koje smo posećivali, posebno u onim u kojima su, 70-ih prošlog veka, snimani delovi filmske sage o porodici Korleone.

Legenda o snimanju „Kuma“ kazuje, između ostalog, da su Kopola, Marlon Brando, koji na Siciliji nije imao posla, ali je došao sa ekipom, Al Paćino i ostali najpre bili stacionirali u varošici Korleone, gde su nameravali da u autentičnom ambijentu snime sicilijanske sekvence filma.

prve noći u Korleoneu tamošnji ogranak mafije, koji i posle Tota Riine, slovi za jedan od najjačih na Siciliji, ponudio je „zaštitu“ holivudskim filmadžijama. Pošto im je bilo jasno o čemu je reč, Kopola, Brando i Paćino, namah su se povukli u ekskluzivno sicilijansko letovalište Taormina, gde su odlučili da deo filma o prinudnom boravku Majkla Korleonea na Siciliji snime u obližnjim selima Forca de Agro i Savoka.

Oba sela su, zahvaljujući tome već pola veka neizbežne sicilijanske turističke destinacije, što im je, za razliku od sličnih ostrvskih naselja koja polako odumiru, obezbedilo i opstanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari