Читај ми!

Sindrom "Havana", ili od čega stradaju američke diplomate

Tajanstveni "havanski sindrom", koji izazva povrede mozga kod diplomata, vojnika i drugog američkog osoblja u inostranstvu, registrovan je kod više od 130 ljudi. Taj broj je daleko veći nego što prvobitno prijavljeno, kada je bilo reči o 60 slučajeva.

Američke diplomate, obaveštajci i pripadnici ministarstva odbrane prijavili su ozbiljne simptome, neke u poslednjih nekoliko nedelja. U izveštajima se pominje da je prijavljeno 130 slučajeva povreda na mozgu izazvanih tzv. "sindromom Havana".

Prijavljeni broj slučajeva je za oko 70 veći nego što je od ranije poznato.

Mark Zaid, koji zastupa neke bivše zvaničnike pogođene havanskim sindromom, rekao je da ga je kontaktiralo više ljudi koji veruju da su pogođeni.

"Brojevi se definitivno povećavaju", rekao je Zaid.

Američki zvaničnici potvrdili su da se i dalje preispituju novi slučajevi, ali upozoravaju da je publicitet koji je dat prethodnim slučajevima "Havana sindroma" naveo neke ljude da reinterpretiraju simptome i pitaju se da li su možda ranije bili žrtve nekog oblika napada.

Zbog toga, broj novih slučajeva nužno ne odražava broj novih incidenata.

U decembru je Nacionalna akademija nauka objavila izveštaj u kojem se kaže da su povrede mozga koje su pretrpeli zaposleni u američkoj ambasadi na Kubi i u Kini najverovatnije rezultat nekog oblika usmerene energije.

Bivša hemičarka iz Nacionalne laboratorije u Los Alamosu Čeril Rofer dovela je u pitanje zaključke studije i tvrdnje žrtava i nekih stručnjaka da je za "havanski sindrom" odgovorna neka vrsta mikrotalasnog oružja koje je razvio neprijatelj.

"Dokazi o mikrotalasnim efektima tipa koji je kategorisan kao "Havanski sindrom" izuzetno su slabi", napisao je Rofer u članku za časopis "Forin Polisi".

"Nijedan zagovornik te ideje nije pojasnio kako bi takvo oružje zapravo funkcionisalo. Nisu ponuđeni dokazi da je takvo oružje razvila bilo koja država. Za vanredne zahteve su potrebni izvanredni dokazi i nisu ponuđeni dokazi koji bi potkrepili postojanje ovog misterioznog oružja", rekla je Rofer.

Ipak, administracija predsednika Džozefa Bajdena pozabavila se podrobnijim ispitivanjem ovih slučajeva, koji su poslednjih nedelja i meseci više prijavljivani po američkim misijama u Aziji i Evropi.

Sindrom Havana dobio je ime po glavnom gradu Kube gde su pre pet godina registrovani prvi slučajevi kod osoblja američke ambasade u tom gradu.

Neki od simptoma ovog sindroma su dugotrajne glavobolje praćene "senzornim pojavama", poput zvuka, pritiska ili toplote. Uz to prisutna je i vrtoglavica i mučnina praćena bolovima u glavi ili vratu.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво