Banja Luka

Usporeno košenje trave u Banjaluci

Usporeno košenje trave u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | Usporeno košenje trave u Banjaluci

BANJALUKA - Trava koja je u nekim naseljima narasla skoro do pojasa ugrožava bezbjednost mještana, a najgora situacija je na dječjim igralištima, gdje treba što prije pokositi travu, žale se građani.

Sa druge strane, iz Gradske uprave kažu da su sada počeli brže i duže kositi travu, što je bilo usporeno zbog neusvajanja budžeta i umanjenih sredstava te da se sada kosi svakodnevno i do 20 časova.

Oliver Gačić, predsjednik Savjeta MZ Obilićevo 1, za "Nezavisne" ističe da situacija nikad nije bila gora što se tiče košenja trave u tom naselju.  "Nije pokošen nijedan kvadratni metar u našoj mjesnoj zajednici. Trava je ogromna, skoro do pojasa, a pogotovo je kritično na dječjem igralištu, koje bi trebalo da bude češće održavano", rekao je Gačić.        

Tatjana P. iz Obilićeva kaže da je na dječjem igralištu izrasla veoma visoka trava te da se brine za bezbjednost djece.    

"Ovdje se djeca svakodnevno igraju, a zbog nepokošene trave, roditelji su u strahu da se njihovoj djeci nešto ne dogodi. Neophodno je što prije pokositi i urediti zelene površine", kazala je Tatjana P.        

Predrag Đajić, predsjednik Savjeta MZ Starčevica, kaže da je djelimično počelo košenje trave u ovom naselju.     

"Imamo dosta pritužbi građana, koji se žale da ima mnogo nepokošenog prostora oko Spomenika palim borcima, kao i oko tranzita", kazao je Đajić.       

Iz kompanije "Tamaris" za "Nezavisne" su kazali da su zasad pokošena naselja Rosulje, Nova varoš, Centar 1 i Centar 2 te da se trenutno kosi u naseljima Kočićev vijenac i Borik.  "Nakon toga kosićemo travu na Starčevici i u Obilićevu i preostaje nam da pokosimo površine u naseljima Mjesec, Sunce i Ada", kažu iz "Tamarisa".

Ističu da su prethodno dva puta pokošeni parkovi, jedanput saobraćajnice, kao i izletišta, spomen-obilježja i Banj brdo.  

"Kroz desetak dana trebaće ponovo kositi park 'Mladen Stojanović'. Parkovi i uži centar grada će vjerovatno biti košeni svakih 20 dana, dok će naselja svakih mjesec dana", navode iz "Tamarisa".   

Iz nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove kazali su da ulažu maksimalne napore kako bi se postigla planirana dinamika košenja zelenih površina, koje je ove godine u odnosu na ranije počelo kasnije zbog neusvajanja budžeta.

"Ranije je košenje počinjalo 1. aprila, dok smo ove godine imali kašnjenje u samom početku zbog neusvajanja budžeta. Otežavajuća okolnost su i vremenske prilike, smjena veoma toplih i kišnih dana. Ovo veoma pogoduje rastu trave, tako da bi i one površine koje smo pokosili jednom već trebalo kositi i drugi put, što trenutno radimo u parkovima i u centru grada", kazali su iz resornog odjeljenja.

Dodaju da su finansijska sredstva namijenjena za košenje znatno umanjena putem amandmana na budžet grada, što će uticati na odvijanje košenja u kontinuitetu, tako da će raspoloživa sredstva biti dovoljna za košenje parkova pet puta, zelenih traka uz saobraćajnice šest - sedam puta, naselja svega tri puta i izletišta dva puta.

Ističu da će, u skladu sa vremenskim prilikama, preduzeti sve korake kako bi u što većoj mjeri ubrzali košenje, te je, s obzirom na ovu situaciju, i izvođač radova produžio radno vrijeme do 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije