Читај ми!

Katanac na sumnjive kozmetičke salone – nestručni estetski zahvati dovode i do slepila

Zbog sve učestalije pojave da se procedure antiejdž medicine, podmlađivanja obavljaju u kozmetičkim salonima i drugim privrednim subjektima van zdravstvenih ustanova i privatne prakse, Ministarstvo zdravlja pojačalo je kontrole. Na vratima dva kozmetička salona zdravstveni i sanitarni inspektori – već su okačili katanac.

Katarina Liović iz Zagreba je navela da joj hirurg, koji se lažno predstavljao, odrezao jedan deo usne.

"Iznutra je bila ogromna rupa i tu sa strane se ožiljak stvorio povrh cele usne koju je on palio. Samo ne znam zašto je odrezao deo zdrave usne", navela je Katarina Liović.

Mislila je kaže da se obratila stučnjaku, a ispostavilo se da je on stručnjak samo na društvenim mrežama. Lažno se predstavljao kao plastični hirurg, a jedina diploma koju ima je masera. Nakon što su žene koje su se podvrgle njegovoj igli izašle u javnost, on se iz nje povukao.

"Po dobijanju podataka i naloga iz tužilaštva mi ćemo biti sigurno logistika radi dokazivanja takvih krivičnih dela na terenu", rekao je Goran Stamenković, pomoćnik Ministarstva zdravlja za inspekcijske poslove.

Komplikacije mogu dovesti i do slepila 

Takvih dela sve je više svedoče hirurzi na VMA, koji često imaju teži zadatak – da isprave posledice nestručnosti.

"Ja sam često imao, iz svoje prakse pacijente koji dolaze tako tretirani negde sa nekrozom, odumiranjem kože, naročito na nosu i na gornjoj usni. Nekada u toj brazdi koja ide od nosa ka usni gde se najčešće fileri stavljaju, tu se nalazi jedna važna arterija lica i njene završne grane koje direktno komuniciraju sa centralnim nervnim sistemom", naveo je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije prof. dr Marijan Novaković.

Dodao je da zbog toga može da dođe do komplikacija unutar centralnog nervnog sistema, kao i da dovede do slepila.

Na komplikacije su naišli i neki koji su želeli da sa lica uklone znake starenja u kozmetičkim salonima.

"Oni imaju pravo da otvaraju salone, ali ne smeju ni malo na koži krvi da puste. Oni imaju razne hemijske pilinge i dermoabrazije površne i primenu kozmetoloških lasera, sve to ima neku ulogu u podmlađivanju za razliku od lekara koji se bave antiejdzing procedurama koje su malo invanzivnije, zalaze dublje ispod kože", kazao je profesor Novaković.

Ko može da pruža usluge antiejdž medicine 

Usluge antiejdž medicine mogu pružati isključivo registrovane zdravstvene ustanove i privatne koje imaju licencu za to, upozorava i Ministarstvo zdravlja. Zbog sve češćih pritužbi, pojačali su kontrolu, i već imaju rezultate.

"Kod dva preduzetnika utvrđeno je da se pružaju usluge antiejdž medicine, možemo da kažemo da se radi o mezoterapiji, hemijskom pilingu, liftingu bora, otklanjanju nekih nepravilnosti, ono što se traži estetski da se interveniše. Zdravstveni inspektori su u skladu sa svojim ovlašćenjima doneli rešenja o zabrani obavljanja tih poslova zdravstvene delatnosti u kozmetičkim salonima i naravno biće sankcionisani svi osnivači i vlasnici takvih subjekata", naglasio je Goran Stamenković.

Informacije o tome ko, gde i pod kojim uslovima može obavljati određene procedure, građani mogu pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво