Najnovije vesti
Vesti Svet
Putin i Gutereš o Sputnjiku, klimatskim promenama i dramatičnim sukobima Izraela i Palestinaca

Putin i Gutereš o Sputnjiku, klimatskim promenama i dramatičnim sukobima Izraela i Palestinaca

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o ulozi vakcine Sputnjik V i eskalaciji nasilja između Palestinaca i Izraela.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vladimir Putin Foto: MICHAIL KLIMENTYEV / EPA;
Vladimir Putin

Prema Gutereševim rečima, ključna tema diskusije bila je važnost podrške Ruske Federacije multilateralizmu, zasnovanom na Povelji UN i međunarodnom pravu, prenosi Tas s.

"Takođe je bila važna diskusija u vezi sa kovid-19 i sa vakcinama - posebno sa ulogom Sputnjika. Bilo je reči o klimatskim promenama, kao i o najvažnijim krizama koje se danas dešavaju, o dramatičnoj situaciji koju smo videli u Izraelu i Palestini", rekao je Gutereš studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO).

Antonio Guteres
Foto: Tanjug, Agencije / RAS Srbija
Antonio Guteres

On je istakao da je to faktor koji podriva ne samo tamošnje društvo, već može predstavljati rizik od promocije ekstremizma u drugim delovima sveta.

Gutereš je dodao da su se on i Putin dotakli situacije u Siriji, Libiji i Avganistanu i načinima na koje Rusija i UN mogu da komuniciraju kako bi se rešile ove krize kako u političkom, tako i u humanitarnom pogledu.