Foto: Reuters
Foto: Reuters

Preokretom protiv kralja preokreta: Liga šampiona ostaje realnost, Firmino pokorio Old Traford (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.05.21. | 23:10

Liverpul se popeo na peto mesto, zaostaje četiri boda za Čelsijem

Nova burna uvertira najvećeg derbija Engleske nije sprečila jednu od najproduktivnijih predstava Mančester Junajteda i Liverpula u poslednjoj deceniji. Navijači Crvenih Đavola su ponovo imali svoj šou ispred Old Traforda, ali nisu uspeli da i drugi put prodru na teren, te odlože poslasticu ostrvskog fudbala. Posle neprepoznatljivog izdanja protiv Lestera pre dva dana, počele su da kuljaju priče kao je Junajted sebi namerno vezao noge protiv Liverpulovog direktnog konkurenta za Ligu šampiona. Čak i da uzmemo da je ta pretpostavka tačna, mančesterski velikan nije uspeo da okonča posao - 2:4.

Ako je uopšte iko sumnjao, Ole Gunar Solskjer je u startnoj postavi ponovio samo jednog igrača iz prethodne utakmice sa Lesterom, a u njoj se ne bi našao ni Erik Baji da nije povređen Hari Megvajer. Međutim, ni najbolje što je Ole Gunar Solskjer imao da izvede nije pomoglo da se Liverpulu oduzmu realne šanse za plasman evropsku elitu.

Izabrane vesti

Nije tako delovalo posle deset minuta igre kada je Bruno Fernadeš spoljnom sjajno u dalji ugao zavrnuo loptu koju je na tom putu presreo Filips i zakucao je u svoju mrežu. Pogodak je pripisan Portugalcu koji bi verovatno bio strelac i da je nespretna intervencija rivala izostala, pa nam je dao motiv da se po ko zna koji put osvrnemo na impresivne brojke u Premijer ligi. Nekadašnji fudbaler Sportinga može da se pohvali da je na 50 premijerligaških nastupa učestvovao u 44 gola (26 pogodaka, 18 asistencija). Ubedljiviji su kroz istoriju Junajteda u prvih 50 mečeva bili samo Erik Kantona (46) i Robin van Persi (45).

Navikli smo da tim sa Old Traforda prvi prima golove, pa kasnije okreće rezultat u svoju korist, ali ga je Liverpul naterao da oseti ukus sopstvenog leka. Drugi put ove sezone desilo se da na Teatru snova prvi dolazi do gola, a već od starta drugog poluvremena mora da juri rezultat. Sličnu sudbinu proživeo je protiv Totenhema koji mu je u ranoj fazi sezone priredio decenijski maskar (1:6).

U 28. minutu Baji je oštro startovao na Filipsa na ivici šesnaesterca, Entoni Tejlor pokazao na belu tačku, pa posle konsultovanja VAR tehnologije i gledanja snimka, procenio da nije bilo prekršaja. Jirgen Klop je situaciju propratio sa karakterističnim ironičnim osmehom, ali je već za par minuta imao razloga za zadovoljstvo. Snalažljiv je bio Diogo Žota posle asistencije Filipsa, a u smiraj prvog dela igre velikan sa Enfilda okrenuo je najvećeg rivala. Trent Aleksander-Arnold je zavrnuo loptu na drugu stativu, Firmino je zakucao u mrežu. Neka se polako sprema Robi Fauler da mu Brazilac oduzme rekord - od kako je Prmijer lige Fauler je postigao 21 gol glavom za Redse, Firmino je na brojci od 17.

Nije bilo Firminovih golova od kraja januara (12 uzastopnih prvenstvenih utakmica), a večeras je on pokorio Old Traford. Din Henderson je prethodno imao nekoliko kvalitetnih odbrana, ali je moramo mnogo bolje kod udarca Aleksandera-Arnolda. Odbio je loptu pravo na nogu Firmina, a Junajted je primio 26 gol kod kuće ove sezone - najviše od sezone 1971/72.

Žota je u 59. minutu stativa sprečila da baci Đavole na kolena, desetak minuta kasnije stigla je kazna posle kombinacije Kavani - Rašford. Ugrugvajac je asistriao sa dosta osećaja, Rašford 50. put pogodio na Old Trafordu u svim takmičenjima. Tračak nade, da se Liverpulu ipak ogorča život, morao je da se rasplamsa dva minuta kasnije. Gužva u šesnaestercu, lopta je stigla do Grinvuda, ali njegov udarac sa gol linije čisti Filips.

Nemoć Junajteda da nešto više uradi sa svim fudbalerima na protivničkoj polovini kažnjena je kontrom koju je Salahu otvorio Kurtis Džons. Krenuo je sam na Hendersona, a u takvim situacijama Egipćanin ne greši - 21. prvenstveni gol za vedetu Liverpula, pa pored nade o plasmanu u Ligu šampiona, živi i Salahova ambicija da treći put postane najbolji strelac Premijer lige.

PREMIJER LIGA – ZAOSTALE UTAKMICE

Četvrtak

Aston Vila - Everton 0:0

Mančester Junajted - Liverpul 2:4 (1:2)

***Kvote su podložne promenama



Obaveštavaj me

Man. Junajted
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara