Trofej u pravim rukama (© Reuters)
Trofej u pravim rukama (© Reuters)

Vesela Dortmundova deca rasturila Lajpcig - šteta što se ovaj tim raspada (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.05.21. | 22:50

Prvi trofej za Borusiju posle dve godine posta...

Dortmund slavi prvi DFB kup posle četiri godine, Lajpcigov san je gotov - ništa od pelcera iliti prvog, istorijskog trofeja za najmlađi nemački klub! Posle pobede prošle subote u prvenstvu koja je Borusiju ostavila u igri za Ligu šampiona, još jedan trijumf Edina Terzića nad Julijanom Nagelsmanom. Još ubedljiviji, u čisto sportskom smislu još važniji - 4:1. Džejdon Sančo i Erling Haland potvrdili su na velikoj berlinskoj sceni da više nisu samo najtalentovaniji tandem današnjice, nego da definitivno spadaju među najbolje na svetu. Mada im je tek po 20 očito se radi o dečacima što imaju "ono nešto". Ono bez čega se trofeji ne osvajaju. Pa ako se tako ispostavi, ovo će za njih biti samo početak. Krila za visok let.

Na žalost navijača Dortmunda teško je očekivati da će njih dvojica još dugo radovati zajedničkim uspesima u žutom dresu. Pa zašto ne reći - na žalost i svih ostalih zaljubljenika u veseli Dortmundov fudbal. Jer ovaj tim definitivno ima materijal za velike stvari. Fali mu samo vreme i još jedan ili dvojica ozbiljnijih, iskusnijih igrača. Došao bi onda i taj vražji kontinuitet.

Izabrane vesti

Sančo - Haland; Sančo - Haland. I još jedna asistencija pride za mlađanog Engleza. Kakva partija. Kakva saradnja. Kakva noć.

I dalje mislite da su precenjena roba?

Interesantno da su u Ajntrahtu imali jedan negativan primer pre nego što su zvanično saopštili - i sve to u najvažnijem delu sezone - da na kraju tekuće menjaju trenera. Imali su pred očima jedinstveno samoubistvo Borusije iz Menhengladbaha, koja se od konkurenta za Ligu šampiona survala ispod pozicija što vode u Evropu otkako je obelodanila da Marko Roze odlazi. U RB Lajpcigu imali su dva takva primera pred nosom, pošto je ubrzo i Ajntraht pošao bespućima Gladbaha, nakon što je Adija Hitera "poslao" baš na Borusija park. Ali ni to nije bilo dovoljno da u Red Bulovom klubu ne načine istu grešku.

I evo rezultata nepunih dvadesetak dana kasnije: od sezone koja je trebalo da bude istorijska i čiji je svršetak mogao da bude veličanstven (malo ko se zanosio da bi Lajpcig mogao do titule i pre nego što su kola krenula nizbrdo, ali DFB kup je u neku ruku postao realnost kada je Bajern ispao), knjižiće se jedno veliko ništa. Julijan Nagelsman posle svih velikih stvari što je uradio za Bikove odlazi s gorčinom u ustima.

Koliko u tome ima njegove krivice razglabaće se narednih dana. Ono što je evidentno jeste da ambijent u svlačionici nije bio isti otkako je saopšteno da mladi stručnjak preuzima Bajern. A to se najbolje oslikalo kroz Nagelsmanov odnos prema jednom od najvažnijih igrača - Anhelinju. Mediji su proteklih dana spekulisali o njihovom lošem odnosu (navodno se Španac slabo zalago na treninzima i proteklog vikenda u Dortmundu), da bi njegovim večerašnjim izostavljanjem iz sastava sve bilo praktično potvrđeno.

Bez Anhelinja, s rovitim Kristoferom Enkunkuom (šansu će dobiti tek u drugom poluvremenu), te tandemom napadača koji je tek drugi put ove sezone uapren (Hvan Hičan - Aleksander Serlot), Lajpcig je potučen do nogu u prvih 45 minuta. Taj period u kom je igrala u velikom zanosu Borusija je krunisala s tri gola i praktično rešila pitanje osvajača trofeja.

Lajpcig je imao više pasova, prividnu inicijativu, možda čak delovao agresivnije, a Milioneri kao da su ušli u kožu nekih od onih vrhunskih ekipa koje su ih "odrađivale" na sličan način prethodnih sezona u Ligi šampiona - ubitačan, direktan pas, bez komplikovanja i suvišnih dodira i svaki put kad su momci u žutom prišli golu bio je mat.

Konkretno u prvom poluvremenu tri udarca u okvir gol i tri gola.

Prvi je prava mala majstorija Džejdona Sanča, drugi kao rezultat trijumfa Erlinga Halanda nad Dajoom Upamekanom u svojevsrnom sudaru titana, doć će treći doći u najgorem mogućem trenutku za Lajpcig - u poslednjem trenucima prvog dela. I to posle pregleda snimka...

Tandem Sančo - Haland definitivno je raspametio i rasturio Bikove, ali greh bi bio ne pomenuti večeras izvanrednog Marka Rojsa. Za drugi treći pogodak upravo je kapiten podelio ključne pasove, dok je kod prvog iduzeo loptu na sredini terena i doturio je do Mahmuda Dauda koji će kasnije uposliti Sanča.

Ali da ipak završimo s junacima večeri...

Nije loše za sezonu u kojoj je Haland propustio desetak utakmica, a za Sanča uglavnom govorili i pisali kako je daleko od prošlogodišnje forme.

RB LAJPCIG - BORUSIJA DORTMUND 1:4 (0:3)

/Olmo 72 - Sančo 5, 45+1, Haland 28, 83/

Stadion: Olimpijski stadion u Berlinu.

Sudija: Feliks Brih.

RB Lajpcig (3-1-4-2): Gulači - Klosterman, Upamekano, Halstenberg - Kampl - Mukijele, Olmo, Zabicer, Hajdara - Hvan Hičan, Serlot.

Dortmund (4-3-3): Birki - Pišček, Akanđi, Humels, Gereiro - Belingem, Džan, Daud - Rojs, Haland, Sančo.


tagovi

Kup Nemačke

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara