Izraelski ambasador: "Sin mi je na prvoj liniji fronta"; "Nikada nećemo svesno ubijati civile"

Dok Hamas ispaljuje rakete na izraelske gradove, a vojska Izraela odgovara novim vazdušnim udarima na ciljeve u Gazi, postavlja se glavno pitanje - gde je kraj?

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

21:53

Izraelski ambasador:
B92/J.J.

Civili ginu na obe strane, a izraelski ambasador Jahel Vilan govori o tome da li je pred nama eskalacija u vidu kopnene invazije, ili postoji šansa za mir. On otkriva i lični momenat - njegov sin je na prvoj lliniji fronta nedaleko od Pojasa Gaze.

Jahel Vilan kaže da se nada da do kopnene invazije ipak neće doći, ali dodaje da je "za tango potrebno dvoje" i da veliki deo odgovornosti ima i palestinska strana, piše Nova.rs.

"Definitivno je užasno. Tel Aviv ima sreću da pati samo jednom u nekoliko godina, ako uopšte mogu da kažem da imaju sreću. Ali, oni koji žive na rubu Gaze pate od toga već 15 godina. To je nepodnošljivo. Zamislite dete od 15 godina koje tako živi ceo svoj život. Zbog udaljenosti od Gaze, oni imaju manje od 30 sekundi da se sakriju. Možete li to da zamislite? Ja imam decu i ne mogu ni da zamislim kako izgleda odrastanje na takvim mestima. To je realnost Izraela otkako smo se povukli iz Gaze 2006.", rekao je Vilan.

On kaže da su palestinska deca jednako taoci terorističke organizacije kao i izraelska deca.

"Juče sam razgovarao sa palestinskim ambasadorom u Beogradu i rekao sam mu: Vi bi trebalo da budete na našoj strani. Oni rade protiv vas i vaše vlade, oni su vaš neprijatelj jednako kao i moj, ako ne i više. Pogledajte kako tretiraju ljude u Gazi. Vidite, Izrael je napustio Gazu pre 15 godina, a oni su preuzeli vlast na silu i uzeli milijarde dolara strane pomoći. Gde ide taj novac"?

Na pitanje kada će ovo nasilje da prestane i ima li šanse da plaža u Gazi bude samo jedna lepa plaža i da recimo Srbi idu tamo na letovanje jednog dana, ambasador kaže: "Pitanje je kada. Za nadu imam drugačiji odgovor. Pre mnogo godina sam bio diplomata u SAD i ljudi su me pitali: Kako još uvek možeš da veruješ Arapima i Palestincima? Moj sin je sada u vojsci nedaleko od Gaze i nadam se da neće učestvovati ni u kakvim kopnenim operacijama u Gazi. Tada je on bio samo beba, a ja sam im odgovarao da nemam pravo ni legitimitet da odustanem od nade. Ako prestanem da se nadam, potražiću neku lepu kuću u Njujorku ili sada u Beogradu. Ali, ja ne želim da moja deca odrastu bez nade da će moći jednog dana da žive u nekom lepom komšiluku u kojem će biti u slozi sa susedima. Ipak, osvrnite se – mi ipak napredujemo, jer smo nekad imali dobre odnose sa samo dve arapske države, a sada imamo sa njih pet".

Komentarišući eventualnu saradnju sa haškim sudom, ambasador je istakao da bi saradnja bila moguća "da se radi o sudu, a ne o cirkusu".

"Da je ovo pravi sud, a ne cirkus, rekao bih – dobro došli. Bio bih srećan da je ovo pravi sud koji istražuje moguće ratne zločine između dve strane. Jer, ovde imamo jednu stranu koja čini zločine na dve strane – namerno gađa civile druge strane, a onda sopstvene civile koristi kao štit protiv nas. To su dva zločina koja sud u Hagu nikada nije ni pokušao da istraži", rekao je on i dodao da "oni gledaju samo ono što radi Izrael, a ne i druga strana".
Odgovarajući na pitanje da li može da zamisli da izraelski sud presuđuje za zločine protiv Palestinaca bio je pirlično jasan.

"Apsolutno. Pogledajte izraelski pravni sistem – jednog predsednika smo već stavili u zatvor, jednog ministra finansija, jednog premijera… Izrael niko ne može da optuži da nema snažno, nezavisno pravosuđe. Mi silu koristimo na najbolji mogući način sa moralne tačke gledišta, jer ubijanje civila nije u našem interesu. Nikada nećemo svesno ubijati civile", zaključio je ambasador Vilan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: