Rekordan rast kapaciteta obnovljivih izvora energije u 2020. 1Foto: Pixabay/Enriquelopezgarre

Kapaciteti obnovljivih izvora, poput energije vetra i solarne energije su u 2020. zabeležili najveću stopu rasta u poslednje dve decenije i očekuje se da se ovaj trend nastavi i u godinama nakon pandemije, navodi se u novom Izveštaju o tržištu obnovljivih izvora energije koji je objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u utorak 11. maja.

Prema podacima iz Izveštaja, u 2020. je izgrađeno čak 280 gigavata (GW) novih kapaciteta za proizvodnju električne energije pomoću obnovljivih izvora, što čini porast od čak 45 odsto u odnosu na snagu novih kapaciteta koji su napravljeni 2019.

Ovakav porast će postati „nova normalnost” s obzirom na to da IEA predviđa sličan nivo izgradnje novih kapaciteta i u naredne dve godine, piše Nemanja Milović za portal Klima101.rs.

Iz IEA navode i da će ubrzani rast u Evropi i SAD kompenzovati blago usporavanje izgradnje novih kapaciteta koje se očekuje u Kini u naredne dve godine, nakon pravog buma krajem 2020. zbog rokova za iskorišćenje subvencija od strane države.

Prelazak na proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije je glavni stub globalnih napora za smanjivanje emisija ugljen-dioksida, međutim emisije ovog gasa koji doprinosi klimatskim promenama će porasti u 2021. zbog oporavka privrede posle pandemije i porasta u potrošnji uglja.

Zbog toga direktor IEA, Fatih Birol, navodi da je potrebno dalje unapređenje politika i strategija u svim državama sveta.

„Solarna i energija vetra obaraju rekord za rekordom i daju nam više razloga da budemo optimistični kada su u pitanju naši klimatski ciljevi. Prošle godine je su obnovljivi izvori činili 90% svih novoizgrađenih kapaciteta za proizvodnju struje”, rekao je Birol i dodao da vlade moraju da iskoriste ovaj dobar trend i da ga nadograde kroz politike koje će ohrabriti veća ulaganja u solarnu i energiju vetra, dodatnu mrežnu infrastrukturu koju će one zahtevati, i ulaganja u ostale obnovljive izvore poptu hidroenergije, bioenergije i geotermalne energije.

Vredi pomenuti i da brz rast obnovljivih izvora poslednjih nekoliko godina ne prestaje da iznenađuje analitičare. Tako je IEA u novom izveštaju povećala svoje prognoze za rast obnovljivih izvora u narednim godinama za više od 25 odsto u odnosu na ono što su predviđali u novembru 2020.

Sigurno je da će u narednim godinama situacija u ovoj oblasti biti vrlo dinamična, a nakon donošenja novog zakonskog okvira koji uređuje obnovljive izvore energije konačno se otvara mogućnost da ove trendove primetimo u većoj meri i u Srbiji.

To bi bilo veoma važno s obirom na to da naša zemlja još uvek planira izgradnju novih termoelektrana na ugalj u narednim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari