Mišljenje Poverenice: Oglas za posao za studente do 26 godina je diskriminacija

Ekonomija 13. maj 202117:53 9 komentara
Frilenser, frilenseri, rad na kompijuteru, kompijuter, posao, onlajn posao
Shutterstock/ilustracija

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je na osnovu prijave portala Radnik.rs u aprilu 2021. donela mišljenje da je oglas za posao u kom se navodi da su traženi kandidati studenti do 26 godina, diskriminatoran i da takav oglas treba biti uklonjen.

Oglas je prošle godine objavila omladinska zadruga “Nefertiti” za firmu za dostavu hrane “Wolt”, ali se slični oglasi mogu pronaći na stranicama više omladinskih zadruga, piše Radnik.rs.

Kako se navodi, omladinska zadruga “Nefertiti” objavila je 2020. godine oglas za poziciju “Support associate” za kompaniju Wolt koja se bavi dostavom hrane.

Pročitajte još:

U opisu posla je navedeno da će se radnici javljati na telefon i asistirati dostavljačima i restoranima sa pitanjima koja imaju, odgovarati krajnjim kupcima i pratiti situaciju na terenu. Radno vreme je, kako se navodi, fleksibilno, radi se i vikendom i u smenama.

U oglasu je navedeno da se traže kandidati – studenti do 26 godina.

„Radnik.rs to jest udruženje građana ‘Radnik’ se obratilo se Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, državnom organu formiranom na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, za mišljenje povodom ovog oglasa jer se u ovom slučaju traže kandidati određene životne dobi“, navodi portal.

Kako se ukazuje, članovi studentsko-omladinske zadruge mogu biti osobe do 30 godina starosti, ali su Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđene manje stope poreza za studente do 26 godina (na redovnom školovanju) u odnosu na nezaposlena lica do 30 godina.

„Poslodavcu je, dakle, jeftinije da angažuje studente do 26 godina nego starije radnike, ali se postavlja pitanje da li poslodavac može na konkursu tražiti kandidate do 26 godina i da li to predstavlja diskriminaciju“, navodi oirtal.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti se u toku postupka obratila omladinskoj zadruzi koja je objavila oglas za izjašnjenje.

Iz omladinske zadruge “Nefertiti” su, između ostalog, naveli da oni pomažu zadrugarima da ostvare zaradu na poslovima privremenog karaktera. Takođe, ističu da poslodavac “ima pravo da shodno svojoj trenutnoj potrebi traži određeni profil zaposlenog”.

U izjašnjenju omladinske zadruge takođe se navodi da poslodavci “zbog izbegavanja stalnog zaposlenja i pitanja prijave na obavezno socijalno osiguranje” pribegavaju angažovanju omladinskih zadruga i zaključivanju ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Diskriminacija starijih od 26

U mišljenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti dostavljenom portalu Radnik.rs navodi se da je objavljivanjem spomenutog oglasa prekršen Zakon o zabrani diskriminacije.

Naime, kako se navodi u mišljenju, omladinska zadruga je trebalo da dostavi dokaz Poverenici da propisane godine života predstavljaju “stvarni i odlučujući uslov” imajući u vidu prirodu posla ili da je u pitanju afirmativna mera prema teže zaposlivim kategorijama stanovništva.

“Omladinska zadruga nije dokazala da starosno doba predstavlja stvarni i odlučujući uslov za objavljivanje oglašenog posla, odnosno nije dokazala da bi svrha koja bi se postigla postavljanjem ovakvog uslova bila opravdana”, navodi se u mišljenju.

Osobe i preko 26 godina, kako se navodi u mišljenju, mogu odgovorno i kompetentno da obavljaju spomenuti posao.

“Stoga, postavljanje ovakvog uslova predstavlja neposrednu diskriminaciju osoba starijih od 26 godina i direktno ih eliminiše iz konkurencije za posao”, piše u mišljenju Poverenice.

Kada je reč o navodima omladinske zadruge da poslodavci pribegavaju da angažuju omladinske zadruge kako bi izbegli stalno zaposlenje radnika, u mišljenju Poverenice se navodi da to ne može biti opravdanje za kršenje Zakona o zabrani diskriminacije.

Preporuka Poverenice za zaštitu ravnopravnosti u ovom slučaju je da omladinska zadruga ukloni sporni oglas sa stranice i da ubuduće ne objavljuje oglase za posao koji sadrže diskriminatorne uslove za zaposlenje.

Lice koje smatra da je pretrpelo diskriminaciju može, prema Zakonu o zabrani diskriminacije, da podnese Povereniku pritužbu.

Na osnovu te pritužbe, Poverenica daje mišljenje i preporuke.

Ako lice kome je preporuka upućena ne postupi po preporuci, odnosno ne otkloni povredu prava, Poverenik mu izriče meru opomene.

Ako ne otkloni povredu prava u roku od 30 dana od dana izricanja opomene, Poverenik može o tome izvestiti javnost.

Zadruga: Studenti su poželjniji kandidati

Nakon donošenja mišljenja Poverenice, Radnik.rs uputio je molbu omladinskoj zadruzi “Nefertiti” za komentar u vezi sa ovim slučajem.

Igor Jovanović, jedan od zastupnika omladinske zadruge, za Radnik.rs objašnjava da poslodavci često traže studente jer uglavnom znaju engleski jezik i poznaju računare.

“Ovaj posao (koji je oglašen) je ozbiljan support (korisnička podrška) u kancelariji gde radnik barata sa Google podacima, sa narudžbinama, obustavljanjem, narudžbinom koja ne dolazi”, kaže Jovanović.

On ističe da kompanija “Wolt” za koju je oglašen posao ima i stalne radnike na korisničkoj podršci i da su neki počeli kao studenti preko zadruge.

“Kovid-19 je doneo povećan obim posla i tu (na korisničkoj podršci) je najčešća smena ljudi. Baš jedan student je odbio da potpiše ugovor (o radu), jednostavno ne može, ima obaveze. Hoće da završi fakultet”, navodi on.

Jovanović kaže da će omladinska zadruga postupiti po preporukama Poverenice i ubuduće u oglase ubaciti da su studenti samo “poželjni” kandidati, ali da taj uslov do 26 godina nije obavezan.

“Poželjno nikog ne diskriminiše jer se ne pišu godine”, kaže on.

Jovanović ipak ističe da omladinske zadruge rade sa omladincima do 30 godina, pa su i samim tim godine radnika koje angažuju ograničene.

Iz kompanije “Wolt”  Radnik.rs, kako se navodi – nije dobio odgovore.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare