13. maj  2021. 14.51  | Izvor: Tanjug

Gojković: Širenje neistina o sinu Vučića nije sloboda medija

BEOGRAD -

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanje Maje Gojković izjavila je danas da iznošenje neistina o sinu predsednika Srbije Danilu Vučiću, ne može da predstavlja slobodu medija već politički obračun i odsustvo odgovornosti i tim povodom pozvala udruženja novinara da ne ostanu nema na te pojave.

"Zato osuđujem takve pokušaje da se pod plaštom slobode medija sin predsednika kriminalizuje, a sve zapravo u cilju diskreditacije predsednika Srbije", rekla je ministarka.

maja, gojkovic

Gojković je pozvala novinarska udruženja i da ukažu na važnost poštovanja etičkih standarda i profesionalnog postupanja medija i novinara, što je u interesu čitavog našeg demokratskog društva.

"Širenje neistina o sinu predsednika Republike Srbije i njegovo dovođenje u vezu sa navijačkim i kriminalnim krugovima na osnovu, u najmanju ruku, spornih objava navijačkih grupa, nije i ne može se smatrati slobodom medija, već političkim obračunom i odsustvom odgovornosti, koju bi mediji morali imati u svakom trenutku", navela je Gojković.

Naglašava da zadatak medija, bez obzira na uređivačku politiku koju imaju i motive koji stoje iza toga, ne može biti targetiranje i crtanje mete bilo čije dece.

"Svesni smo, da se dezinformacije, uključujući i obmanjujuće i lažne vesti, danas mnogo lakše plasiraju, i da je borba protiv takvih štetnih pojava jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju u manjoj ili većoj meri sve države, pa i naša", navela je Gojkvović.

Zato će, naglasila je, Ministarstvo koje vodi nastaviti posvećeno da radi na izgradnji oblasti informisanja i medija.