Fudbal i korona virus: Finale Lige šampiona u Portu, a Čelsi i Mančester siti dobijaju podršku sa tribina

Utakmica je trebalo da bude odigrana u Istanbulu, ali je Velika Britanija uvrstila Tursku na "crvenu Kovid listu", pa je Evropska fudbalska unija (UEFA) donela odluku o promeni domaćinstva.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 13.05.2021.

14:13

Fudbal i korona virus: Finale Lige šampiona u Portu, a Čelsi i Mančester siti dobijaju podršku sa tribina
Na stadionu Porta ima mesta za oko 50.000 ljudi, ali je pitanje koliko æe njih prisustvovati finalu/Getty Images

Finale Lige šampiona između Čelsija i Mančester sitija 29. maja, biće održano u Portugalu, a klubovi će moći da imaju podršku od po 6.000 navijača.

Utakmica je trebalo da bude odigrana u Istanbulu, ali je Velika Britanija uvrstila Tursku na "crvenu Kovid listu", pa je Evropska fudbalska unija (UEFA) donela odluku o promeni domaćinstva.

Portugal je na "zelenoj listi" Engleske, što znači da igrači i navijači tamo mogu da putuju bez boravka u karantinu.

"Uskratiti navijačima šansu da uživo gledaju utakmicu nije bila opcija i presrećan sam što je pronađen kompromis", izjavio je Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA.

Postojala je mogućnost i da utakmica bude održana na londonskom stadionu Vembli, ali tokom razgovora Uefe, britanske vlade i Fudbalskog saveza Engleske nije postignut dogovor.

Problem je bio zahtev da od karantina po dolasku u Englesku budu izuzeti predstavnici sponzora i emitera, kao i VIP gosti.

"Navijači su više od 12 meseci patili zbog nemogućnosti da uživo gledaju timove, a ulazak u finale Lige šampiona je vrhunac klupskog fudbala", navodi Čeferin.

"Posle svega što su izdržali u prošloj godini ne bi bilo u redu da nemaju šansu da ih gledaju u najvažnijoj utakmici sezone", dodaje.
Tomas Tuhel (levo) i Pep Gvardiola, treneri Èelsija i Manèester sitija/Getty Images
Ovo je druga godina u nizu u kojoj se finale održava u Portugalu - Bajern Minhen je prošle godine u Lisabonu osvojio pehar.

Tačan broj ljudi koji će moći da prisustvuje finalu još nije poznat.

Odluka britanske vlade da Tursku stavi na "crvenu listu" stavila je organizatore meča pred veliki izazov, ističe Čeferin.

"Odluka o premeštanju finala je velika, engleski savez i britanske vlasti su dali sve od sebe da meč organizuju u Engleskoj, zbog čega sam im zahvalan", kaže.

"Fudbalski savez Turske i tamošnje vlasti su uvek bile pouzdan partner UEFA i nadam se da će Istanbul i Turska u bliskoj budućnosti biti domaćini finala Lige šampiona, kao i brojnih drugih događaja", dodaje on.

Kako kaže, nada se da će finale biti "simbol nade u Evropi posle teškog perioda".

"Kao i da će navijači koji otputuju na utakmicu još jednom moći da glasovima doprinesu da ovo finale bude najbolje u klupskom fudbalu". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: