„Demokratija“ u BDP-u – groteska o predsedniku i ministrima

Kultura 13. maj 202114:02 1 komentar
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predstava “Demokratija” prema tekstu Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića, prikazuje u stilu groteske predsednika i ministre jedne države suočene s nalogom da implementiraju demokratiju, a biće premijerno izvedena 15. maja u Beogradskom dramskom pozorištu, u koprodukciji sa Novosadskim pozorištem (Ujvideki Szinhaz).

Tekst ruskog pesnika i esejiste, nobelovca Brodskog (1940-1996), adaptirali su Slobodan Obradović, koji je i dramaturg predstave, te crnogorski reditelj Veljko Mićunović.

“Predstava kreće iz jedne gotovo gogoljevske situacije, naloga, naredbe da je u jedno društvo potrebno implementirati demokratiju. Ta država je utopistička kako oni vole da je zovu, ali i, kako sam Brodski kaže, vrlo autoritarna. Mi svedočimo setu scena, poglavlja na putu demokratizacije jednog društva, a pitanje je da li je to danas moguće u sistemu vrednosti koji je postao amoralan”, rekao je Mićunović novinarima.

Publika, kako je dodao, gotovo voajeristički posmatra te situacije iz gledališta, možda ni ne sluteći koliko one postaju deo njen i koliko je se užasno tiču, piše Seecult.

“Predstava pokušava da svakom od nas servira da krene iz svog dvorišta, od čišćenja svog dvorišta, jer čini mi se da je negde početak problema da svako od nas preuzme deo krivice”, rekao je Mićunović.

Akteri predstave su predsednik i ministri jedne države koji su izgradili svoj sistem, koji je trajao mnogo stotina godina. Scene su u fragmentarnom kontekstu dramaturgije, ali priča je vrlo realistična. Prati se “razvoj likova, ta anksioznost, taj bes, taj teret, neizdrž. To je jedna surova mašina koja ih melje”, rekao je Mićunović.

“Komad je savremen i svevremen, tako smo se i bavili temom. Mislim da smo dužni Brodskom da to posmatramo jako široko. To nije priča koju prepoznajemo samo u Srbiji i postjugoslovenskim prostorima, nego seže duboko i u Evropu i u Ameriku”, dodao je reditelj.

Što se tiče stila, “poigravali smo se sa groteskom koja je jako atraktivan žanr, a te situacije, baš zbog prepoznavanja gledalaca u njima, biće i duhovite, provejavaće smeh, koji će u nekim trenucima postati vrlo gorak”, najavio je reditelj, citirajući Gogolja (iz komada Revizor): “Ne krivite ogledalo što vam je lice ružno”.

“Razmišljamo o demokratiji, njenim postulatima, da li su oni danas primenjivi, da li je zloupotrebljavamo, da li se samo busamo njome u prsa, ne čineći ništa konkretno i da li je ona u nekim segmentima zapravo prevaziđena”, dodao je Mićunović, koji je u programu predstave naveo da “Paradoks demokratije verovatno leži u tome što ‘sebe smatra za Dobro, što večno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo’. Pojedinac se tu nalazi u beznadežno podređenom položaju i nema mogućnost da uzvrati. Sve šanse su na strani protivnika. Moralna superiornost čoveku ne nudi nikakvu utehu. Na raspolaganju mu ostaju samo sopstveni obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju da koračaju sat ili dva. Ali za razliku od individue koja posustaje, demokratija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena, višestruko silovana i gnevna”.

Uloge u “Demokratiji” tumače Ozren Grabarić iz Zagreba, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić iz Beograda i Gabor Pongo i Arpad Mesaroš iz Novog Sada.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Slavni hrvatski glumac Ozren Grabarić izjavio je da je izuzetno srećan i zahvalan što je ponovo u BDP-u, nakon predstave “Ružni, prljavi, zli”, u režiji Lenke Udovički.

“Divno mi je biti ovde. Mislim da se u BDP-u događaju neke vrlo zanimljive, sjajne stvari, jer zaista pozorište ovde postaje ono što me najviše dira i što ima najviše smisla, a to je – mesto susreta i prilika da upoznam kolege iz različitih sredina”, rekao je Grabarić.

Prema njegovim rečima, rad na predstavi “Demokratija” bio je specifičan, a specifični su i taj humor i ta preciznost koju je reditelj tražio od svih.

“Unutar te preciznosti i matematike mi smo pronašli slobodu. Uostalom, nisam siguran koliko može da funkcioniše demokratija unutar pozorišnog procesa. Srećom imali smo divan, pametan i duhovit autorski tim”, izjavio je Grabarić.

I svi ostali glumci istakli su zadovoljstvo zbog koprodukcije kao dragocene mogućnosti za saradnju s novim kolegama.

“To je neophodno za individualni i kolektivni rast svih nas”, rekla je Ivana Nikolić, dok je Gabor Pongo primetio da se tako “osvežava krv” unutar pozorišnih ansambala.

Scenografiju je kreirala Marija Kalabić, kostime Jelena Stokuća, a muziku je komponovala Irena Popović Dragović.

Predstava “Demokratija” prva je koja će biti igrana na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković“ nakon 13 meseci pauze zbog pandemije.

Pretpremijera je zakazana za 14. maj, a prva repriza za 16. maj. U sali je dozvoljeno prisustvo 80 gledalaca.

BDP je najavio i saradnju sa “najvećim rediteljem današnjice”, a ko je u pitanju – otkriće 14. maja, kada će se obratiti novinarima sa direktorom tog teatra Jugom Radivojevićem. U najavi je navedeno samo da je reč o reditelju koji će prvi put režirati van Zapadne Evrope, te da se zbog ugovora njegovo ime za sada drži u tajnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare