Ex -Yu

Zaev: Problem sa Bugarskom smiješan

Zaev: Problem sa Bugarskom smiješan
Foto: Facebook | Zaev: Problem sa Bugarskom smiješan

SKOPLJE - Bugarska je izmislila ovaj smiješan, nepostojeći problem, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev u Atini, gdje je zatražio pomoć Grčke kako bi Skoplje što prije počelo pregovore sa Evropskom unijom.

Makedonski premijer Zoran Zaev je višemjesečno odlaganje početka pregovora sa Evropskom unijom zbog protivljenja Bugarske nazvao "smješnim i izmišljenim problemom", tražeći istovremeno pomoć Atine kako bi se ovaj proces pokrenuo sa mrtve tačke.

"Prijatelji smo sa svima. Bugarska je ovaj problem izmislila. Čak, sada ne mogu ni da vam objasnim u čemu je problem, jer je smiješan - nepostojeći", rekao je Zaev u Atini.

Početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU "zaglavio" se poočetkom godine, pošto je Bugarska zatražila da se prethodno riješe pitanja vezana za identitet Makedonaca i nekolicine nacionalnih junaka, poput Goce Delčeva.

Istovremeno, izvijestan broj diplomata u EU smatra da početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije sa Briselom treba razdvojiti, jer je teško predviseti kada će Skoplje i Sofije riješiti otvorena pitanja.

Šta želi Sofija?

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je prije početka pregovora potrebno riješiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahtjeve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharijeva, biti riješeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korijene.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Sjeverne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Sjeverne Makedonije ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Sjeverne Makedonije".

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije