Dostupni linkovi

Avio kompanije otkazuju letove za Tel Aviv


British Airways, Virgin Atlantic, KLM i Iberia otkazali su letove za Tel Aviv zbog eskalirajućeg sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

Britanska Virgin Atlantic kompanija također je otkazala let dan ranije i preispituje da li će da otkaže i naredni.

“Sigurnost naših kolega i klijenata uvijek je naš glavni prioritet i nastavljamo pažljivo da pratimo situaciju”, naveli su iz British Airwaysa.

Španska Iberia otkazala je letove iz Madrida za Tel Aviv, a i njemačka Lufthansa slijedila je isti korak.

“Zbog trenutne situacije u Izraelu, Lufthansa otkazuje sve letove za Tel Aviv do petka 14. maja”, naveli su iz ove kompanije.

FlyDubai iz Emirata ranije je rekao da će nastaviti sa dnevnim letovima za Tel Aviv.

United Airlines, Delta Air Lines i American Airlines su dan ranije otkazali letove između Sjedinjenih Država i Tel Aviva.

Žestoki sukobi nastavljeni su i u četvrtak dok Izrael priprema kopnenu vojsku duž granice sa Gazom. U isto vrijeme Hamas je lansirao rakete na jug Izraela.

EasyJet drugi također britanski avioprevoznik saopštio je da još nisu otkazali letove za Tel Aviv. Njihov naredni let za Tel Aviv trebao bi da ide tek 16. maja iz Berlina.

“Naravno, nastavit ćemo da pratimo situaciju”, rekla je glasnogovornica ove kompanije.

Najmanje 83 osobe ubijene su u Gazi od kada je nasilje eskaliralo u ponedjeljak, podaci su lokalnog ministarstva zdravstva. U Izraelu je ubijeno sedam osoba, saopštila je tamnošnja vojska.

Eskalacija sukoba počela je protestima ispred džamije Al-Aksa u srcu Starog grada u Jerusalemu tokom obilježavanja Dana Jerusalema.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je više od 300 Palestinaca povrijeđeno u sukobima sa izraelskom policijom, koja je ispaljivala gumene metke, šok bombe i suzavac. Policija je saopštila da je u ovim sukobima ranjen 21 policajac.

Izrael: ‘Ovo je samo početak’, Hamas: ‘Mi smo spremni’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

XS
SM
MD
LG