Ko je (politički) jači: Novi rektor Univerziteta Sanja Podunavac Kuzmanović ili Dejan Madić

Dejan Madić i Sanja Podunavac Kuzmanović zvanično su kandidati za novog rektora Univerziteta u Novom Sadu i sutra će odmeriti planove i programe pred konačnu odluku Saveta.
Ko je (politički) jači: Novi rektor Univerziteta Sanja Podunavac Kuzmanović ili Dejan Madić
Foto: 021.rs
Senat Univerziteta u Novom Sadu u sredu je uspeo da održi sednicu dovoljno mirnu za potrebe izglasavanja kandidata za novog rektora.
 
Kako 021.rs saznaje, članovi Senata dali su 15 glasova Podunavac Kuzmanović, a 11 glasova Madiću.
 
Kandidati će na sutrašnjem javnom delu sednice Saveta UNS predstaviti svoje programe rada. U tajnom delu sednice će članovi Saveta glasati za boljeg (i politički jačeg) kandidata.
 
Oba profesora su u tekućem mandatu rektora Dejana Jakšića prorektori - Sanja Podunavac Kuzmanović je prorektor za nastavu i studentske aktivnosti (inače profesorka na Tehnološkom fakultetu), a Dejan Madić je prorektor za međunarodnu saradnju (profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja).
 
Oni će predstaviti svoje prorektorske timove. U timu Dejana Madića su Đorđe Herceg (predloženi prorektor za nastavu i studentske aktivnosti, inače profesor PMF), Nikola Jorgovanović (za prorektora za nauku i umetnost, profesor FTN), Sabina Halupka-Rešetar (za prorektora za međunarodnu saradnju, profesorka Filozofskog fakulteta) i Artur Bjelica (prorektor za finansije i organizaciju, profesor Medicinskog fakulteta).
 
U timu Sanje Podunavac Kuzmanović su Zoran Komazec (za prorektora za nastavu i studentske aktivnosti, inače profesor Medicinskog fakulteta), Jovana Milutinović (za prorektora za nauku i umetnost, profesorka Filozofskog fakulteta), Slobodan Gadžurić (za prorektora za međunarodnu saradnju, profesor PMF) i Dragutin Avramović (za prorektora za finansije i organizaciju, profesor Pravnog fakulteta).
 
Prezentacija programa rada oba kandidata za mandatni period od 1. oktobra 2021. godine do 30. septembra 2024. godine biće u petak, 14. maja u 11 časova, u amfiteatru Rektorata. Uslediće glasanje.
 
Inače, javnom delu sednice Saveta moći će da prisustvuje ograničen broj ljudi zbog epidemioloških mera.
 
Izbor novog rektora Univerziteta u Novom Sadu protiče u napetoj političkoj atmosferi, u kojoj dve struje Srpske napredne stranke agituju za svoje favorite. Od početka kampanje za rektora je Sanja Podunavac Kuzmanović imala veću podršku akademske javnosti, ali je i strana koja stoji iza Madića jasno uzvraćala - primer je poslednja sednica Skupštine Vojvodine, na kojoj su naprasno i vanredno smenjeni pojedini članovi Saveta Univerziteta, ali i članovi Saveta fakulteta u sklopu UNS i to u izbornoj godini za mnoge dekane.
 
U ovu političku prepirku direktno su uključeni Ministarstvo prosvete i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje, koji su stali iza Madića, to jest Podunavac Kuzmanović.
 
O novom rektoru sutra će, stoga, odlučivati Savet u novom sastavu, u kojem se nalazi i Balint Pastor, sin predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.
  • Momčilovac

    14.05.2021 21:16
    Mrtva trka
    Rešite to u okviru stranke, nemojte da zamajavate narod.
    Ionako ne bi bili kandidati da nisu u SNS.
  • Anonimus

    14.05.2021 13:24
    Anonimus
    Gde to ima da difovac bude rektor univerziteta. Moje misljenje je da je njemu mesto na strunjaci, a ne na vrhu univerziteta. Sve je ovo namesteno. Univerzitetu kao i studentima treba pouzdan profesor sa dobrom edukacijom, a ne ovo.
    Dajem godinu dana do totalnog rasula.
  • Sport je zdravlje

    14.05.2021 11:24
    Ko ste vi, prof?
    Da li ste vi sada upravo prozvali i Sekretara koji je difovac? Ne sećamo se da je zasmetao kada je došao na mesto ministra po političkoj liniji, a na istoj strunjači je i on vežbao. Čemu ismevanje? Vi nikako ne smete da se oglašavate imenom prof, baš ste se osramotili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti