Evroliga samo za najbogatije? (©MN Press)
Evroliga samo za najbogatije? (©MN Press)

Potpuno zatvaranje i privatizacija Evrolige od 2023, gasi se Evrokup!

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.05.21. | 11:07

Katalonski Mundo Deportivo ustalasao košarkaški svet

Evroliga preduzima prve korake da u potpunosti zatvori takmičenje od sezone 2023-2024, piše danas Mundo deportivo u tekstu koji će nesumnjivo izazvati velike reakcije u košarkaškom svetu.

Ideja je da sve ekipe koje započnu tu sezonu već imaju neodređeno mesto i da ne postoji više mogućnost naknadnog ulaska, čak ni iz Evrokupa. Evroliga bi tako postalo privatno takmičenje u NBA stilu, u koje bi novi klub mogao da uđe samo po pozivu i da zameni nekog od postojećih u slučaju da ispuni sve finansijske uslove.

Izabrane vesti

Ovaj projekat predstavlja frontalni obračun sa FIBA i nacionalnim ligama. Pored toga, lige i njihovi nelicencirani timovi u poslednje dve decenije mogli su da vide kako ih je progresivno zatvaranje Evrolige ekonomski zadavilo čineći ih manje atraktivnim i, shodno tome, manje privlačnim sponzorima i drugim finansijerima ", piše katalonski sportski dnevnik.

Ostaje da se vidi kakva će biti politička reakcija na ovaj korak Evrolige na najvišim nivoima, odnosno u Evropskoj uniji i njenim državama koji su poslednjih nedelja bili kritični prema neuspelom projektu kontinentalne Superlige u fudbalu.

(1,20) Fenerbahče (19,0) Darušafaka (5,00)

Đordi Bertomeu bio je primoran da napusti sistem takmičenja koji je pokušao da nametne, a koji je predviđao sve zatvoreniju Evroligu, sa sistemom promovisanaja i ispadanja iz druge divizije koja bi bila Evrokup. Ova formula se neće ostvariti zbog pobune dobrog dela vlasnika/klubova koji su pre nekoliko nedelja pretili da će smeniti Bertomeua ako im ne dozvoli da direktno ne odlučuju o upravljanju, na šta je on pristao.

Jedan od zahteva klubova je da se eliminiše Evrokup koji košta oko 7.000.000 evra, a prihoduje manje od 3.000.0000. Timovi veruju da bi taj novac koji bi se uštedeo gašenjem drugog takmičenja ECA (Komercijalna imovina Evrolige) mogli sami da podele kako bi poboljšali svoj finansijski položaj.

Mundo Deportivo podseća da je glavni interes ECA prilikom osnovanja Evrokupa bio politički, namera je bila da se uzmu timovi iz FIBA Lige šampiona. S druge strane, omogućilo joj je da kaže da Evroliga nije zatvoreno takmičenje, pa španski list ne isključuje mogućnost da Bertomeu sada iskoristi Evrokup kao ulog u pregovorima o miru sa FIBA.

Odluka koja se verovatno neće dopasti mnogima u siromašnijim zemljama – pa i Srbiji – ali i odluka koja je suštinski očekivana, jer Evroliga od osnivanja 2000. godine polako klizi ka NBA stilu poslovanja. Danas, 11 vlasnika Evrolige (Real Madrid, Barselona, Baskonija, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA Moskva, Makabi Tel Aviv, Žalgiris i Olimpija Milano) imaju zagarantovano mesto u elitnom takmičenju, a uskoro će tu privilegiju dobiti i Bajern Minhen i ASVEL.

U ovoj sezoni na osnovu sportskih rezultata Evroligu su igrali samo Crvena zvezda, Alba, Himki i Valensija kao šampion Evrokupa, dok je Zenit bio gost. Naredne će tu biti Monako i Uniks, šampion i finalista Evrokupa, pa Alba, koja je dobila dvogodišnju pozivnicu, te šampion Jadranske Lige (Zvezda ili Budućnost) te još jedan tim sa specijalnom pozivnicom (verovatno Zenit).

Od sezone 2023/2024 sportski rezultat i zvanično više ne bi trebalo da postoji kao kriterijum za učešće u Evroligi.


tagovi

EvroligaEvrokupĐordi Bertomeu

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara