Dumanović: Najava borbe protiv fudbalske mafije je farsa 1Foto: N1

Član pokreta „Oslobođenje“ i bivši inspektor Uprave kriminalističke policije (UKP) Milan Dumanović izjavio je danas da će efekat najavljene borbe protiv fudbalske mafije u Srbiji biti obična farsa „isto kao i borba protiv organizovanog kriminala“.

Dumanović je agenciji Beta kazao da će pod pritiskom UEFA morati da se sprovede istraga o velikom broju nameštenih fudbalskih utakmica Super lige i Prve lige Srbije, ali da niko iz fudbalske organizacije ko je blizak Aleksandru Vučiću neće biti procesuiran.

„Nemoguće je iskoreniti fudbalsku mafiju ako se ne pokrene istraga protiv čelnika Fudbalskog saveza Srbije na čelu sa doskorašnjim predsednikom Slavišom Kokezom i funkcionerima fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda na čelu sa Miloradom Vučelićem, Zvezdanom Terzićem, Novakom Nedićem i Milošem Vazurom“, ocenio je Dumanović.

Rekao je da UEFA nema milosti prema klubovima koji nameštaju rezultate zbog zarade u kladionicama i da će svi naši klubovi za koje se dokaže da su u tim nečasnim radnjama učestvovali biti drastično kažnjeni.

„Međutim, ta nova kampanja borbe protiv kriminala samo će poslužiti Aleksandru Vučiću u markentiške svrhe uoči predizborne kampanje. On će predstaviti sebe kao velikog borca protiv fudbalske mafije iako su u sve te marifetluke umešani njegovi najbliži prijatelji, kumovi i saradnici“, kazao je Dumanović.

On je naveo da protiv Zvezdana Terzića već četri godine ne počinje suđenje za nameštanje utakmica dok je još bio u OFK Beogradu.

„Dugovi Partizana i Crvene zvezde u ovom trenutku iznose više od 30 miliona evra, što je apsolutno nepojmljivo. U upravama fudbalskih klubova zajedno sede političari, policajci, pripadnici tajnih službi i kriminalci iz redova navijača. Nenormalno je i da dva rođena brata, Novica i Ivica Tončev, vode dva prvoligaška kluba Radnički i Radnik“, kazao je on.

Istakao je da su fudbalski klubovi u Srbiji već decenijama praonice para.

„Neverovatno je da Zvezda bude u minusu pored tolikog broja prodatih igrača, i sponzora kao što je Gasprom koji je upravo zbog Zvezde svojevremeno napustio Šalke“, kaže Dumanović.

Naglasio je da treba ispitati i ulogu sina predsednika Srbije Danila Vučića u Fudbalskom klubu Rad.

„Rad je do skoro bio pred ispadanjem iz Super lige, ali nakon nekoliko sumnjivih rezultata iz poslednjih kola sigurno će ostati superligaš. Zanimljivo je da se trener Nenad Lalatović dogovorio da preuzme Rad u sledećoj sezoni i to u trenutku kada je Rad bio pri dnu tabele“, rekao je bivši inspektor UKP.

Podsetimo, UEFA je početkom aprila upozorila FSS na regularnost utakmica Prve lige Srbije: Trajal Kruševac–Jagodina (3:0) i Železničar Pančevo-Borac Čačak (1:0).

Nakon provere informacija dobijenih od UEFA, FSS je kaznio Jagodince i Čačane oduzimanjem po šest bodova i novčanim kaznama od ukupno 10 miliona dinara.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije Mirko Poledica izjavio je ranije medijima da se u Srbiji nameštaju utakmice od juniorskih do seniorskih selekcija.

„Nažalost, svakog vikenda smo prinuđeni da gledamo taj cirkus“, kazao je Poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari