Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:27, 13. 5. 2021.

| Kultura

Nišlijka Petra Nešić osvojila prvu nagradu na Đuđevdanskom književnom konkursu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
nagrada
Prva nagrada pripala Nišlijki; foto: P. N.

Na 21. Đurđevdanskom književnom konkursu za mlade autore do 30 godina, koji su raspisali Književno društvo "Rade Drainac" i Književna omladina Prokuplje, prvu nagradu je ponela Nišlijka Petra Nešić za ciklus aforizama i kratkih priča. Prema rečima žirija, Nešićeva je kritikujući društvena dešavanja pronašla izuzetna aforistička rešenja, dok je kratkim pričama na slikovit način prikazala jedan prostor, vreme i likove, koji otkrivaju jedinstven svet.

Nešićeva se među velikim brojem kvalitetnih radova koji su pristigli, kako piše u obrazloženju žirija, izdvojila proznim izrazom, a ona je bila i jedina aforističarka na tom konkursu sa ciklusom "Za crne dane imam bogat fond reči", a nagrada joj je pripala i za kratke priče koje nose zajednički naslov "Razgovori s Finka Vihije". nagrada Nagrađeni na Đurđevdanskom konkursu; foto: P. N.

Dovitljiva, domišljata, pronicljiva i umna promišljanja mlade autorke iz Niša intrigiraju čitaoca, pozivaju na smeh i ozbiljno preispitivanje, ostavljajući istovremeno trag gorčine. Autorka kaže: „Živi nismo kad nas pozovu na rendgen“, „Medicinski radnici su preko potrebni. Valjalo bi imati na umu da su potrebni i ovde“ ili „Ruka ruku mije, asepsol obadvije.“ - piše u obrazloženju žirija.

Dodaju da je autorka otvoreno kritikujući aktuelna društvena dešavanja, kao i poigravajući se rečima pronašla izuzetna aforistička rešenja.

Odabravši formu koja u kratkoj priči čuva obrise putopisa, autorka nudi čitaocu nesvakidašnji narativ o hodočašću kući-muzeju Ernesta Hemingveja na Kubi. Jezgrovite priče, pune duhovitih opaski i komentara koje drže pažnju, na slikovit način prikazuju jedan prostor, vreme i likove, otkrivaju jedan jedinstven svet i najavljuju da će ime Petre Nešić biti značajno na domaćoj književnoj sceni u godinama koje slede - dodaju.

Drugoplasirani je Nemanja Božović, dok su treće mesto ravnopravno podelili Aleksandra Stošić i Branko Ječmenica, a kako piše na sajtu Grada Prokuplja, pohvale i podsticaj za dalje kreativno stvaranje i ove godine su otišle na adrese talentovanih učenika prokupačkih osnovnih škola, koji su, kako je naveo žiri, budućnost Književne omladine Prokuplja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola jovic

    13:53 // 13. 5. 2021.

    Bravo i svaka cast,a sada pamet u glavu i bezi sto dalje iz ove zemlje i probaj da unovcis to

  • kulturna

    13:20 // 13. 5. 2021.

    Još jedna u nizu nagrada.Sve čestitke draga PETRA.Svestrana,pretalentovana za više oblasti,ponos porodice prijatelja,Akademskog pozorišta a i grada.

  • Milan

    10:18 // 13. 5. 2021.

    Bravo mladi robinzone! Red je da castis jednom bananicom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: