Izvor: klix.ba

Drevna crkva "Virgen de los Dolores" u Meksiku pojavila se iznad površine vode nakon što je suša snizila nivo jezera u kojem je decenijama bila potopljena nakon izgradnje brane u gradu Gvanahuato.

Kako su vode jezera u Meksiku presušila, pojavila se crkva "Virgen de los Dolores", koja je nestala pod vodom pre više od 40 godina.

Crkva iz 19. veka, koja je danas ruševna, potopljena je 1979. godine izgradnjom brane Purisima, koju je naredio tadašnji meksički predsednik Hose Lopez Portiljo, objavio je "Mexico News Daily".

Smatra se da je sama građevina u dobrom stanju pa je ponovo otvorena kao turistička atrakcija.

"Crkva je prethodno bila veoma posećena jer je u njoj postojala kancelarija registara i ona je sprovodila različite procedure koje su bile važne za ovo mesto", rekla je Dulče Marija Vazkez, direktorka opštinskog arhiva u gradu Irapuato, u intervjuu za list "Milenio".

"Usmena predanja govore nam da je ljudima bilo vrlo teško da napuste mesto, ne samo zbog zgrada, već i zbog osećaja pripadnosti tom mestu. Neki su se opirali dok nisu videli da će voda da stigne i prekrije ceo grad", pojasnila je Vazkez.

Rekla je da, uprkos činjenici da je crkva bila poplavljena 40 godina, sama konstrukcija građevine ostala je u dovoljno dobrom stanju da privuče posetioce zbog čega će se koristiti u turističke svrhe.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.