U mešovitim kategorijama na dodeli Brit nagrada u 85 odsto slučajeva pobedu odnele žene 1Foto: EPA-EFE/JOHN MARSHALL

Na ovogodišnjoj dodeli brinatskih muzičkih nagrada u mešovitim kategorijama 85 odsto nagrada osvojile su žene.

Od početka 21. veka svake godine najmanje polovina pobednika u mešovitim kategorijama bili su muškarci, ali 2021. pobednice u šest od sedam kategorija bile su žene, prenosi Gardijan.

Na dodeli Brit nagrada za 2021. Dua Lipa predvodila je pobednike pozivajući britanskog premijera da odobri „pošteno povećanje plata“ za medicinsko osoblje, pošto je sinoć pokupila dve nagrade, uključujući i onu za najbolju žensku solo umetnicu.

Obraćajući se 2.500 medicinskih radnika koji su dobili je ulaznice za spektakl, Dua Lipa je rekla: „Dobro dati im apauz, ali moramo da im platimo“.

Litl miks postale su prvi ženski bend koji je osvojio nagradu za najbolju britansku grupu, sa Five Star 1987. godine, Stereo MC-ima 1994. i Gorillaz-om 2018. jedini pobednici prethodnih kategorija u kojima su žene.

Li En Pinok je po primanju nagrade rekla: “Nije lako biti žena u britanskoj pop industriji. Videli smo dominaciju belih muškaraca, mizoginiju, seksizam i nedostatak različitosti. Ponosni smo na to kako smo se držali zajedno, ostali na mestu, okružili se snažnim ženama i sada koristimo svoj glas više nego ikad”.

Trio Haim iz Los Angelesa pobedio je u kategoriju za najbolju međunarodnu grupu, što je prva ženska grupa koja je to učinila u skoro dve decenije nakon pobede Destini’s Child-a 2002.

Bili Ajliš je pobedila u međunarodnoj ženskoj konkurenciji, Arlo Parks je dobio nagradu za najumetnika koji se probio, a pop pevač Grif nagradu zvezde u usponu.

Tejlor Svift postala je prva žena koja je dobila globalnu nagradu za “Ikonu”, koju su prethodno osvojili Dejvid Bouvi, Elton Džon i Robi Villiams.

„Ne postoji put u karijeri kojim bi se oslobodili negativnosti“, rekla je Svift primajući nagradu. „Ako ste naišli na otpor, to verovatno znači da radite nešto novo.“

U međuvremenu, najbolji britanski singl pripao je Hari Stajlsu za njegovu pesmu Vatermelon šugar, trajni hit od objavljivanja u novembru 2019.

Stajls se  obratio medicinskim radnicima u publici zahvalivši se na svemu što su učinili za zemlju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari