');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

VELIKA LITIJA U NIKŠIĆU Vladika Joanikije: "Da Sveti Vasilije odagna svaki zarazni virus, a posebno virus mržnje, svađe i podela"

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije predvodio je veliku narodnu litiju u Nikšiću u čast Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika grada.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vladika Joanikije Foto: screenshot
Vladika Joanikije

Pre nego što se ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog krenulo u litiji, episkop Joanikije je pozvao okupljeni narod da poštuju propisane epidemiološke mere.

"Sećamo se, i to ćemo proslaviti danas, prošle godine kada smo išli u molitveni hod i kada smo bili optuženi da širimo zarazu. Narednih mesec dana u gradu Nikšiću nije bilo nijednog obolelog od ove opake bolesti", naveo je vladika Joanikije.

On je poželeo da tako bude i ove godine i da "Sveti Vasilije odagna svaki zarazni virus, a posebno virus mržnje, svađe i podela".

Pročitajte još

"Da se objedinimo u ljubavi i sigurni smo, kada mi uklonimo mržnju i rasprave između nas, da će nam Bog dati svako dobro i da će u dogledno vreme ukinuti i ovu zarazu koju je pustio na nas zbog naših grehova ne bi li smo se obratili Gospodu", dodao je vladika Joanikije.

Pored episkopa Joanikija litiju je predvodio i predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević. U litiji su bili i predsednik Skupštine opštine Nemanja Vuković, bivši košarkaški reprezentativac Dejan Tomašević.

Prisutni su bili i pripadnici Vojske Crne Gore, koja deli zaštitne medicinske maske.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija