12. maj  2021. 19.46  | Izvor: RTV (Ana Bojović)

„O Srđanu, koje nacionalnosti je istina“

NOVI SAD -

Predstava „O Srđanu, koje nacionalnosti je istina“ mladih novosadskih umetnika, među mnogobrojnim komadima iz Evrope i sveta, izabrana je za gostovanje na Hrvatskom festivalu alterantivnog pozorišnog izražaja, jer kako kaže umetnička ekipa, njena tema je univerzalna i aktuelna.

video icon

Priča o Srđanu Aleksiću je živa i 28 godina nakon što je dao svoj život za život drugog čoveka. To dokazuje ideja mladog glumca Uroša Mladenovića da se u predstavi „O Srđanu“ bavi pitanjem koje je nacionalnosti istina, a dobar način za buđenje empatije kod ljudi uvek je lični primer pojedinca, koji je istupio protiv zla.

predstava


„Bitno je da znate da je bio čovek koji je u jednom trenutku bio hrabar i po cenu svog života stao da zaštiti neki drugi život i mislim da je to jedino važno, a da nama koji se saosećamo sa njim, možda sa njegovim imenom, prezimenom ili regionom gde smo, da možemo biti ponosni na te ljude koji su prosto stali protiv rata, odnosno on je konkretno za mir dao život“, rekao je Uroš Mladenović, glumac i reditelj predstave.

Upravo to je jedna od uloga pozorišta, razbiti predrasude, mržnju i pronaći svoju istinu. Autorka nagrađivanog postmodernog teksta, Divna Stojanov na pitanje mora li na našim prostorima heroj uvek da bude stradalnik i da li je moglo drugačije, ima jasan odgovor.

„Apsolutno da, treba uvek priteći u pomoć onome ko je potlačen i ko trpi nepravdu ali pre svega mislim da naš fokus treba da bude na vaspitanju i edukaciji onih koji tu nepravdu čine, da ne tretiramo posledicu nego da se fokusiramo na uzrok. Ako ih vaspitamo da znaju zašto je to pogrešno onda prosto neće doći do momenta da mi biramo da li treba da priskočim nekom u pomoć zato što on trpi nešto ili da li treba da se sklonim“, rekla je dramaturg Divna Stojanov.

Nakon predstave, autorska ekipa razgovara sa publikom i na taj način scena postaje utočište za sve one, koji imaju pitanja i koji znaju da nije tačno da istorija mora uvek da se ponavlja.

Iako je nastala za vreme pandemije i imala onlajn premijeru, predstava će se uskoro ponovo igrati u Novom Sadu i u drugim vojvođanskim gradovima u kojima manjka kulturnih sadržaja, a osim gostovanja u Hrvatskoj, umetnicima je značajno i to što će je igrati i u Prijepolju, a nadaju se i u drugim gradovima u zemlji.

Tagovi