Dostupni linkovi

Blinken i Lavrov se sastaju sledeće sedmice


Susret šefova diplomatija SAD i Rusije u cilju pripreme samita na vrhu Džoa Bajdena (Joe Biden) i Vladimira Putina
Susret šefova diplomatija SAD i Rusije u cilju pripreme samita na vrhu Džoa Bajdena (Joe Biden) i Vladimira Putina

Američki i ruski šefovi diplomatije Entoni (Antony) Blinken i Sergej Lavrov dogovorili su se u sredu u telefonskom razgovoru da se sastanu iduće nedelje na margini samita Saveta o Arktiku, saopštila je Moskva.

Lavrov i Blinken su se dogovorili da održe odvojeni sastanak na margini tog skupa na kome će razmotriti ključna bilateralna i međunarodna pitanja, saopštilo je rusko Ministasrstvo spoljnih poslova.

Ministarski sastanak Saveta o Arktiku će se održati 20. maja.

To će biti prvi susret dvojice ministara u cilju pripreme planiranog samita američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Blinken je rekao Lavrovu da se zvanični Vašington neće kolebati u odgovor na agresiju Moskve u Sjedinjenim Državama ili negde drugde, prenosi AP.

Blinken je potvrdio Bajdenovu "rešenost da zaštiti američke građane i deluje čvrsto u odbranu američkih interesa kao odgovor na postupke Rusije koji štete nama ili našim saveznicima". Blinken je takođe pokrenuo slučajeve dvojice Amerikanaca pritvorenih u Rusiji zbog, kako navodi Vašington, neosnovanih optužbi.

Rusko-američki odnosi stalno se pogoršavaju poslednjih godina uz optužbe Vašingtona o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2020. godine, špijunaži, sajber napadima, te nedavno nagomilavanje ruskih trupa duž granice s Ukrajinom.

Blinken je posetio Ukrajinu prošle nedelje, gde je naglasio rešenost SAD je podrži dok se suočava sa pojačanom ruskom aktivnošću duž granice i pojačanom ruskom podrškom separatistima u istočnom delu Ukrajine.

Blinken: Principi na ulogu u Ukrajini imaju mnogo šire posledice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:31 0:00

Bajdenova administracija uvela je u aprilu nove sankcije protiv organizacija ili firmi vezanih za Rusiju, proterala deset diplomata i uvela zabranu američkim bankama direktno kupovanje duga koji izdaje Rusija.

Moskva je uzvratila proterivanjem deset američkih diplomata, zabranom visokim američkim zvaničnika dolazak na rusku teritoriju i zabranom američkim predstavništvima da zapošljavaju strane državljane.

Oni su danas razgovarali i o Severnoj Koreji, iranskom nuklearnom programu i "strateškoj stabilnosti", prema saopštenju iz Moskve.

XS
SM
MD
LG