HAOS U IZRAELSKOM LODU: Arapi se digli, palili sinagoge, stavili palestinsku zastavu! Gradonačelnik: Ovo je građanski rat! VIDEO
Foto: Twitter/Printscreen

Proglašeno vanredno stanje i policijski čas

HAOS U IZRAELSKOM LODU: Arapi se digli, palili sinagoge, stavili palestinsku zastavu! Gradonačelnik: Ovo je građanski rat! VIDEO

Planeta -

Nakon masovnih, nasilnih protesta u gradu Lod, u centralnom Izraelu nedaleko od Tel Aviva, policija je za večeras najavila uvođenje policijskog časa od 20 časova do ujutru u 4 sata, kako bi se sprečilo da i treća noć zaredom protekne u nasilju na ulicama.

Izlazak iz kuće tokom policijskog časa biće tolerisan samo ako građani moraju do skloništa zbog raketnih napada ili uz odobrenje vlasti zbog hitnog slučaja.

1 / 3 Foto: EPA/ABIR SULTAN

Vanredno stanje u Lodu je proglašeno nakon sinoćnjih nereda, tokom kojih su podmetani požari u sinagoge i paljeni automobil i privatne radnje. Otac i ćerka su poginuli kada je raketa iz Gaze pogodila njihovo dvorište, preneo je Gardijan.

Iz jedne zapaljene sinagoge muškarci su izvukli svitke Tore, a vatra je oštetila mnoge svete spise.

Lod, Izrael
foto: EPA/ABIR SULTAN

"Izgubili smo kontrolu nad gradom i ulicama. Upravo je u toku civilni rat između Arapa i Jevreja", požalio se gradonačlenik Loda Jair Revivo tokom nereda koji je pozvao izraelsku vojsku da uspostavi red, preneo je Džerusalem post.

Izraelski šef policije Kobi Šabtai rekao je da ovakvo nasilje nije viđeno u gradu još od 2000. godine, misleći na događaje kada su Arapi pokrenuli "ustanak" koji će poznati poznat pod nazivom Druga intifada.

U Lodu inače žive i Jevreji i Arapi. U tom gradu je prvi put uvedeno vanredno stanje još od 1966. godine. Na jednom od snimaka se može videti kako su Arapi skinuli izraelsku i postavili palestinsku zastavu, dok je okupljena masa slavila.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track