12. maj  2021. 18.27  →  18.41 | Izvor: Tanjug

Borelj pozvao na trenutni prekid nasilja, danas hitan sastanak Saveta bezbednosti, SAD šalju diplomatu na Bliski istok

TEL AVIV -

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj pozvao je danas na trenutni prekid nasilja u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama, u kojima je od ponedeljka poginulo više od 50 ljudi.

Mora se učiniti sve kako bi se sprečio širi sukob, što će, pre svega, uticati na civilno stanovništvo na obe strane, naveo je Borelj u saopštenju u kome su osuđene akcije obe strane, preneo je Rojters.

SAD šalju diplomatu na Bliski istok da traži okončanje nasilja

SAD šalju diplomatu na Bliski istok da zatraži od Izraelaca i Palestinaca da okončaju nasilje, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken, opisujući scene u regionu kao mučne.

"Slike tokom noći su bile mučne. Gubitak svakog civilnog života je tragedija", rekao je Blinken, preneo je Rojters.

"Zamolio sam zamenika pomoćnika državnog sekretara Hadija Amra da odmah ode u region i da se sastane sa Izraelcima i Palestincima ... on će u moje ime i u ime predsednika Bajdena zatražiti deeskalaciju nasilja", veo je Blinken.

Džonson pozvao Izrael i Palestinu da povuku snage iz Gaze

Britanski Premijer Boris Džonson pozvao je danas Palestince i Izrael da pokažu uzdržanost i povuku svoje snage iz pojasa Gaze.

On je to napisao na svom Tviteru i dodao da je Britanija veoma zabrinuta zbog situacije.

"Velika Britanija je duboko zabrinuta sve većim brojem civilnih žrtava i porastom nasilja i poziva na hitnu deeskalaciju napetosti".

Danas hitan sastanak Saveta bezbednosti o Izraelu i Palestini

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija (SB UN) održaće danas hitan sastanak posvećen eskalaciji napetosti između Izraelaca i Palestinaca, javlja ruski TASS pozivajući se na neimenovani izvor iz SB UN.

Kako navodi, konsultacije su zakazane za 9:00 po lokalnom vremenu u Njujorku gde se nalazi sedište UN.

Članice Saveta bezbednosti UN nisu uspele da usklade tekst dokumenta o ovom pitanju tokom konsultacija u ponedeljak, a prema navodima ruske agencije, ni na današnjoj sednici verovatno neće uspeti da usvoji zajedničku rezoluciju ili saopštenje.

Kurc: Napadi da stanu, Izrael ima pravo da se brani

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc osudio je danas najoštrije napade na Izrael, rekavši da su oni teroristički čin, i kazao da država Izrael ima pravo da se brani.

"Osuđujemo sve napade na Izrael, posebno najoštrije osuđujem terorističke napade", naglasio je Kurc u izjavi novinarima.

On je izrazio nadu da će doći do deeskalacije i da će napadači odustati od bombardovanja.

Kurc je ocenio da su napadi zločin nad građanima Izraela i predstavljaju masivno opterećenje po region, koji je već izložen tenzijama.

Ostin ponovio gvozdenu podršku SAD Izraelu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin ponovio je danas gvozdenu podršku Sjedinjenih Američkih Država Izraelu tokom razgovora sa izraelskim kolegom Benijem Gancom, saopštio je Pentagon.

"Ministar Ostin je izrazio gvozdenu podršku Odeljenja na legitimno pravo Izraela da brani sebe i svoj narod", naveo je portparol Pentagona Džon Kirbi u saopštenju, preneo je Rojters. "On je ponovio značaj napora da sve strane preduzmu korake na vraćanju mira", dodao je Kirbi.

Peskov: Strane u sukobu da nađu snagu i reše problem

Strane u arapsko-izraelskom sukobu trebalo bi da pokušaju da normalizuju situaciju koristeći odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN o ovom pitanju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Obe strane treba da nađu snage da reše problem, polazeći pre svega od efikasnih rezolucija Saveta bezbednosti UN", rekao je on, preneo je Tas s.

"Pozivamo obe strane da pokažu uzdržanost. Uznemireni smo zbog sve većeg broja žrtava među civilnim stanovništvom i neselektivnog granatiranja koje šteti civilima", rekao je portparol Kremlja.

U eskalaciji neprijateljstva između Izraela i Hamasa broj žrtava porastao je na najmanje 43 ubijenih u Gazi i šest u Izraelu, preneo je Rojters.

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na Pojas Gaze.

Palestinske snage potvrdile su da su ispalile 210 projektila na Tel Aviv i Beršebu nakon što je izvršen izraelski vazdušni udar u Pojasu Gaze, a izraelska vojska je saopštila da je trećinu tih raketa oborila i da je gađala ekstremiste u Gazi kao odgovor na raketne napade na Jerusalim i druga područja.

Zvaničnici ministarstva zdravlja u Gazi potvrdili su 43 žrtve, od toga 13 dece u vazdušnom napadu, a izraelske snage su saopštile da proveravaju ove izveštaje i da im je izbegavanje civilnih žrtava prioritet, a da svoje akcije ograničavaju na vojne ciljeve.

Srodne vesti