Biznis
CENE BARELA OPET BLIZU 70 DOLARA Međunarodna agencija za energiju smanjila svoje prognoze rasta potražnje za naftom

CENE BARELA OPET BLIZU 70 DOLARA Međunarodna agencija za energiju smanjila svoje prognoze rasta potražnje za naftom

Cene nafte vratile su se danas na putanju rasta podržane znacima ubrzanja ekonomskog oporavka i optimističnim prognozama o potražnji energije u svetlu napredovanja vakcinacija protiv kovida-19, mada je talas infekcija u Indiji i Brazilu ograničio dobitke.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
nafta profimedia-0152524911 Foto: Profimedia
nafta profimedia-0152524911

Severnomorska nafta Brent je porasla za 1,2 procenta i trenutno se trguje za 69,48 dolara po barelu, prema podacima koje uživo prati portal biznisinsajder.com, dok je cena američke WTI nafte skočila za 1,4 procenta na 66,19 dolara za barel.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u svom novom mesečnom izveštaju smanjila raniju prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini za 270.000 barela dnevno zbog spiralnog rasta korona slučajeva u Indiji i Brazilu, ali je ipak navela da će tražnja nadmašiti proizvodnju najvećih proizvođača.

Pročitajte još

Agencija sa sedištem u Parizu sada procenjuje da će potražnje za "crnim zlatom" porasti za 5,4 miliona barela dnevno ove godine, i da će prosečno iznositi 96,4 miliona barela dnevno.

Prognoza IEA je u suprotnosti sa procenama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) koja je juče zadržala svoju projekciju potražnje u 2021. godini na nepromenjenom nivou, pozivajući se na globalni ekonomski rast i ublažavanje ograničenja mobilnosti u razvijenim zemljama.

Naftni kartel je objavio da očekuje porast potrošnje od 6,0 miliona barela dnevno, uz rast globalne tražnje na prosečnih 96,5 miliona barela dnevno u ovoj godini.

Novi podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD pale u sedmici završenoj 7. maja za 2,5 miliona barela, rekla su Rojtersu dva izvora sa berze, što je nešto niži pad od očekivanog.

nafta profimedia-0163380170
Foto: Profimedia
nafta profimedia-0163380170

Do smanjenja zaliha je došlo pre sajber napada na Kolonijal Pajplajn prošlog petka, koji je primorao tu kompaniju da obustavi transport goriva preko tok cevovoda kojim se dnevno prevozi više od 2,5 miliona barela benzina i drugih goriva od rafinerija u Meksičkom zalivu do potrošača na jugoistiku SAD i centralnih delova zemlje.

Benzinske stanice od Floride do Virdžinije već su u utorak počele da ostaju bez goriva, pošto su vozači pohrlili da napune rezervoare, što je izazvalo skok cena na pumpama.

Cene bezolovnog benzina u SAD dostigle su u proseku 2,99 dolara po galonu (3,78 l), što je najviši nivo od novembra 2014. godine, objavilo je Američko automobilsko udruženje.